SLUČAJNO OBJAVLJENI

U Velsu procurili podaci pacijenata s koronavirusom

Podaci 18.105 stanovnika bili su dostupni online 20 sati u avgustu

Podaci su postavljeni 30. avguta navečer. Ilustracija

Avaz.ba

15.9.2020

Lični podaci 18.105 stanovnika Velsa kod kojih je potvrđen koronavirus, slučajno su postavljeni na javni server te su bili dostupni online 20 sati u avgustu, objavio je u ponedjeljak velški javnozdravstveni sistem.


Uzrok curenja podataka je individualna ljudska pogreška, a pojasnili su da je naručena eksterna istraga o curenju podataka te da su poduzeti koraci kako bi se spriječili slični incidenti.


- Za sada nema dokaza da su podaci zloupotrebljeni - navodi se u saopćenju.


- Međutim, priznajemo da će to izazvati zabrinutost i anksioznost te duboko žalimo što, u ovom slučaju, nismo uspjeli zaštititi povjerljive informacije o stanovnicima Velsa - dodaje se.


Podaci su postavljeni 30. avguta navečer te ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sistema do uklanjanja ujutro idućeg dana.


Dok su podaci bili dostupni pregledalo ih je 56 nepoznatih korisnika.


Sistem javnog zdravstva navodi da su u većini slučajeva, odnosno od 16.179 osoba, bili dostupni inicijali, datum rođenja, geografsko područje i spol, zbog čega je malen rizik identifikacije.


Uz navedeno, dostupna je bila i informacija o imenu doma u kojem je smješteno 1.926 štićenika domova za starije i nemoćne, čiji su podaci kratko bili dostupni, zbog čega je rizik identifikacije u tom slučaju viši, ali i dalje malen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.