TENZIJE PRED IZBORE

Tramp i Bajden se međusobno optužuju zbog požara u SAD

Tramp se sastao s vatrogascima i zvaničnicima u Kaliforniji nakon što su ga demokrate napale jer je šutio o najvećim požarima u historiji države

Joe Biden i Donald Trump. AFP

A. Č. / Avaz.ba

15.9.2020

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) nazvao je "klimatskom palikućom“ zbog toga što ne priznaje ulogu globalnog zagrevanja u požarima na zapadu zemlje, dok je Tramp rekao da je održavanje šuma ključ za kontrolu požara.

Požari širom Oregona, Kalifornije i države Vašington uništili su na hiljade domova i šest malih gradova od avgusta, spalivši više od četiri miliona hektara i usmrtivši više od 30 ljudi, prenosi Reuters. 

Bajden, koga su republikanci oštro kritikovali jer ne obilazi područja katastrofe, govorio je iz matične države Delaver o prijetnji ekstremnih vremenskih prilika za koje klimatski naučnici tvrde da uzrokuju požare.

Tramp se sastao s vatrogascima i zvaničnicima u Kaliforniji nakon što su ga demokrate napale zbog toga što je uglavnom šutio o najvećim požarima u historiji države.

Tramp se sastao s vatrogascima i zvaničnicima u Kaliforniji. AFP

- Mislim da je ovo više do održavanja - rekao je Tramp na pitanje novinara da li su klimatske promjene faktor iza požara, rekavši da se mnoge druge zemlje nisu suočile sa sličnim problemom.

Rekao je da su promjene u održavanju šuma nešto što se može riješiti brzo, dok će klimatskim promjenama trebati više vremena. 

Demokratski guverner Kalifornije Gevin Njusom priznao je da njegova država nije učinila dovoljno za održavanje šuma. Ali, rekao je da globalno zagrijavanje potiče požare, podsjećajući Trampa da je 57 posto šuma u državi pod saveznom upravom.

Nazvavši Trampa "klimatskom palikućom“, Bajden je rekao: "Ako budemo imali još četiri godine Trampovog poricanja klimatskih promena, koliko će predgrađa izgoreti u šumskim požarima? Koliko će prigradskih naselja biti pogođeno?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.