RUSKI OPOZICIONI LIDER

Nakon što se probudio iz kome: Aleksej Navaljni vraća se u Rusiju

Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi

Avaz.ba

Navaljni tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi

Foto: Instagram


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji se liječi u berlinskoj bolnici, gdje je dugo bio u komi, rekao je kako se želi vratiti u Rusiju. Kako piše New York Times, pozivajući se na njemačke izvore, Navaljni je tužiocu otkrio šta planira kada se oporavi. 

– Nema namjere da bude u egzilu u Njemačkoj. Želi da se vrati kući u Rusiju i nastavi svoju misiju – otkrio je službenik njemačke bezbjedonosne službe.

Njemački bezbjednjak potvrdio je New York Timesu da je ruski opozicioni lider “oštrog uma”.

– Potpuno je svjestan svog stanja, onoga što mu se dogodilo i zna gdje se nalazi – rekao je ovaj anonimni službenik.

  • Navaljni se liječi u Njemačkoj

    Navaljni se liječi u Njemačkoj

    Foto: Agencija


Bolničari koji su liječili Navaljnog, pošto mu je prošlog mjeseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, potvrdilo je za Reuters pet medicinskih izvora. Njihovi izvještaji su u suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gdje je liječen, a koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Vlasti Njemačke, gdje je Navaljni odveden na dalje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekle su da ga je Rusija otrovala rijetkim nervnim agensom – novičokom. Berlin je tražio objašnjenje od Moskve i pozvao na sankcije. Iz Kremlja je rečeno da su optužbe “neutemeljene” i da nisu “vidjeli” dokaze trovanja i zatražili od Njemačke da pruži dokaze o trovanju. Berlinski državni tužioci najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s tim složi.

Više o temi Aleksej Navaljni

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na