POPLAVE U SUDANU

Nil potopio naselja, mještani vode borbu za goli opstanak, insekti i kanalizacija najveći problem

Učiteljica lokalne osnovne škole kaže da im teže pada nezainteresovanost vlasti, nego li gladovanje i noći pod otvorenim nebom

Avaz.ba / Anadolija

15.9.2020

Poplave i klizišta su najteže pogodile glavni grad Khartoum i susjedni Omdurman - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Obilne dvomjesečne padavine u Sudanu su uzrokovale velike poplave u kojima je poginulo najmanje 114 ljudi, a unesrećeni mještani čekaju međunarodnu pomoć, javlja Anadolija.


Poplave i klizišta su najteže pogodile glavni grad Khartoum i susjedni Omdurman u kojima su mnoga naselja ostala pod vodom, a mještani trenutno vode borbu za goli opstanak.


- Navečer je počela padati jaka kiša koja je podigla vodostaj Nila i naše kuće su doslovno poplavljene u minutama. Izašao sam s porodicom napolje, a kuća se srušila. Hvala komšijama, kod njih smo sad i čekamo neku pomoć da ponovo pravimo kuću - kazao je mještanin poplavljenog naselja El-Gija Mejdi El-Abdin Babikir.


Još jedan od mještana Abdullah Ahmed Ismail kazao je da u poplavljena naselja nije stigla nikakva pomoć od vlade, niti bilo koje organizacije.


- Najveći problem nam predstavljaju kanalizacija i insekti. Čekamo da nam se ti problemi riješe - kazao je Ismail.


Učiteljica lokalne osnovne škole Fethije Mahmud kazala je da mještanima ugroženih područja teže pada nezainteresovanost vlasti, nego li gladovanje i noći pod otvorenim nebom.


- Srušila se i škola, bar njih da ne ostavimo nepismenim - kazala je Mahmud.

I Ajse Omer je s djecom došla u očevu kuću jer je njena porodična kuća uništena udarom vodene bujice, a Nefise Ejub je pozvala humanitace i dobrotvore da pomognu porodicama koje već tri sedmice nemaju krovove nad glavom.


Poplave i klizišta su u potpunosti uništile ili djelomično oštetile više od 80.000 stambenih jedinica, a sudanska vlada je proglasila tromjesečno vanredno stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.