ISTRAŽIVANJA

Naučnici otkrili antitijelo koje neutralizira virus koji uzrokuje COVID-19

Lijek se, također, navodno ne veže za ljudske ćelije, što sugerira da neće imati negativne nuspojave kod ljudi

Naučnici izolirali su najmanju biološku molekululu. Ilustracija

N. Aj. / Avaz.ba

15.9.2020

Naučnici sa Univerziteta "Pittsburgh School of Medicine" iz Pensilvanije izolirali su najmanju biološku molekululu koja u potpunosti i specifično neutralizira virus koji uzrokuje koronavirus.

Komponenta antitijela je deset puta manja od antitijela pune veličine, a korištena je za stvaranje lijeka Ab8 - objavljeno je u izvještaju koji su istraživači objavili u časopisu "Cell" u ponedjeljak. 

Lijek se smatra potencijalnom prevencijom protiv SARS-CoV-2.

Prema ovom izvještaju,  lijek je bio "vrlo efikasan u prevenciji i liječenju" infekcija SARS-CoV-2 kod miševa i hrčaka tokom ispitivanja. Lijek se, također, navodno ne veže za ljudske ćelije, što sugerira da neće imati negativne nuspojave kod ljudi.

- Ab8 ne samo da ima potencijal kao terapija za COVID-19, već bi se mogao koristiti i da spriječi ljude da se zaraze SARS-CoV-2 - rekao je koautor Džon Melors (John Mellors), šef Odjela za infektivne bolesti na Univerzitetu i UPMC.

Naučnici razmišljaju kako bi se lijek mogao primijeniti. Ilustracija

- Protutijela veće veličine djeluju protiv drugih zaraznih bolesti i podnose se dobro, što nam daje nadu da bi to moglo biti učinkovit tretman za pacijente s COVID-19 i za zaštitu onih koji nikada nisu imali infekciju i nisu imuni - kazao je Melors.

Ksanglej Liu (Xianglei Liu) sa Univerziteta "Pittsburgh School of Medicine" je također koautor ove studije.

Naučnici također "razmišljaju izvan okvira" o načinu na koji bi se lijek mogao primijeniti, navodeći da se može udahnuti ili ubrizgati površinskom injekcijom, umjesto intravenstkom terapijom (IV).

Prema izvještaju, tim Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu za biološku odbranu i bolesti u nastajanju i Nacionalna laboratorija Galveston testirali su Ab8 i utvrdili da blokira virus da uđe u ćelije. U ispitivanjima na miševima, oni koji su liječeni Ab8 imali su 10 puta manje količine zaraznog virusa u odnosu na one koji nisu liječeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.