VAŠINGTON

Katar najavio jačanje bilateralnih odnosa s SAD-om

Al Tani potvrdio i posvećenost produbljivanju partnerstva u područjima koja također uključuju zajedničke političke i regionalne interese

Šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani. AFP

Avaz.ba / Fena

15.9.2020

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Države Katar Šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani (Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani) rekao je da je održavanje trećeg zasjedanja katarsko-američkog strateškog dijaloga demonstracija procvata odnosa dvije zemlje, omogućeno uzajamnom predanošću između Emira Šeika Tamima bin Hamada Al Tanija (Al-Thani) i predsjednika SAD Donalda Trampa (Trumpa) koji naglašava bitna područja suradnje, kao i blisko prijateljstvo dviju zemalja, javlja katarska novinska agencija QNA.

- Vrlo važan razvoj u Afganistanu je najnoviji primjer bliske interakcije naše dvije zemlje na političkom nivou, rekao je potpredsjednik katarske vlade.

U svom govoru na uvodnom zasjedanju trećeg katarsko-američkog strateškog dijaloga danas u Vašingtonu, najavio je jačanje i proširivanje postojeće ekonomske, vojne i sigurnosne saradnje i na oblasti obrazovanja, kulture i razvoja.

- Pored naše podrške mnogim američkim državama i gradovima u njihovim naporima da se izbore s pandemijom koronavirusa, široki spektar suradnje demonstriran ovdje u strateškom dijalogu jasno pokazuje snažnu sklonost Katara prema američkom narodu. Katar vidi Sjedinjene Države ne samo kao partnera, već i kao saveznika i prijatelja. Naše komercijalno partnerstvo ostaje čvrsto i zaista je jače nego ikad prije, kazao je Al Tani dodajući da je Katar u američku ekonomiju uložio više od 200 milijardi dolara, a SAD su bile integralni investitor u razvoj Katara.

Potvrdio je i posvećenost produbljivanju partnerstva u područjima koja također uključuju zajedničke političke i regionalne interese, kao i razgovore o nizu pitanja odbrane i sigurnosti. Rekao da su Katar i SAD na čelu partnera u međunarodnim antiterorističkim koalicijama i da će nastaviti jačati koordinaciju i saradnju na način koji odražava sve zajedničke vrijednosti proistekle iz međunarodnog prava i sigurnosnih standarda.

Dodao je da veliki napori i napredak koji čine u poštivanju međusobnih garancija i radu na neutralizaciji prijetnje terorizma uveliko doprinose sigurnijem svijetu. Po njegovim riječima, napredak postignut u Afganistanu odražava i trenutne napore SAD-a na postizanju mira na Bliskom Istoku u cjelini. Izrazio je pohvalu Katara čvrstoj posvećenosti SAD-a miru u regiji i izrazio sreću Katara zbog nastavka bliske suradnje dviju zemalja kako bi se postigao ovaj važan cilj.

Smatra kako je vrlo važni afganistanski razvoj najnoviji primjer bliske interakcije između obje zemlje na političkom nivou. Dodao je da se suočavaju sa problemima koji nisu važni samo za obje zemlje, već i za širu stabilnost Bliskog Istoka i susjednih regija, prenosi QNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.