KORONAVIRUS

Kanadska ministarka zdravlja ne odbacuje mogućnost novih blokada

Novi rast oboljenih

Peti Hajdu. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

15.9.2020

Kanadska ministarka zdravlja Peti (Patty) Hajdu rekla je danas da ne može da odbaci mogućnost nove potpune blokade ukoliko to bude potrebno usljed novog rasta broja oboljelih od COVID-a 19, ali da je administracija u značajnijom mjeri pripremljenija za rukovođenje situacijom nego tokom prvog talasa.

U Kanadi je juče registrovan 1.351 novi slučaj oboljenja što je najviše od 1. maja nakon otvaranja škola i povezano je sa većim grupnim okupljanjima.

- Vidimo da brojevi oboljelih rastu, ali puna ekonomska blokada bila bi veoma teška po zemlju. Ne odbacujemo tu mogućnost, ali zaštitićemo zdravlje Kanađana i učinićemo sve što je potrebno - naglasila je ona.

Prema njenim riječima, Kanada je izvršila značajna poboljšanja u sistemu zdravstvene zaštite i bolje je pripremljena sa opremom i zalihama nego što je to bilo tokom prvog talasa.

Provincije i teritorije su ovlaštene za uvođenje zdravstvenih zabrana, mada Kanada može da iskoristi zakone o vanrednoj situaciji za nametanje blokade ukoliko to bude potrebno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.