SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp priznao da je želio ubiti Asada, ministar odbrane se usprotivio

Sve je bilo spremno za to. Metis nije želio to učiniti, rekao Tramp

Tramp: Metis je bio veoma precijenjen general. agencije

Avaz.ba

16.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) priznao je da je 2017. godine želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bašara El Asada, ali da se tadašnji ministar odbrane Džim Metis (Jim Mattis) usprotivio toj operaciji.

- Radije bih ga uklonio. Sve je bilo spremno za to. Metis nije želio to učiniti. Metis je bio veoma precijenjen general i pustio sam ga da ode - rekao je Tramp u emisiji "Fox & Friends".

Ta otkrića podupiru izvještaje iz knjige novinara "Washington Posta" Boba Vudvorda (Woodward), koji se proslavio kada je, zajedno s Karlom Bernštajnom (Carl Bernstein), otkrio aferu "Watergate" zbog koje je predsjednik Ričard Nikson (Richard Nixon) podnio ostavku.

Vudvordovu knjhu "Strah: Tramp u Bijeloj kući", objavljenu 2018. godine, Tramp je nazvao izmišljotinom.

- O tome se nikada nije čak ni razmišljalo - rekao je Tramp novinarima u Ovalnom uredu 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Asada.

Trampova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Metisa, kojeg je predsjednik nazvao "velikim čovjekom" kada ga je postavio na čelo Pentagona da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima, a penzionisani general je na kraju podnio ostavku krajem 2018.

Trump je, navodno, razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo hemijski napad na civile u aprilu 2017.

Američki čelnik rekao je da bi američke snage trebale "ući" i "ubiti" Asada, napisao je Vudvord u svojoj knjizi.

Prema riječima novinara, Tramp je nazvao Metisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Metis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se saradniku i rekao:

- Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo mnogo odmjereniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.