JERUSALEM

Zatvara se džamija Al-Aksa, treće najsvetije islamsko mjesto u svijetu

Zbog skoka slučajeva koronavirusa

Al-Aksa. AGENCIJE

A. V. / Avaz.ba

16.9.2020

Treće najsvetije islamsko mjesto u svijetu, jerusalemska Al-Aksa džamija, od petka će biti zatvorena zbog skoka u broju slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta.

Imajući u vidu da broj slučajeva korona virusa raste i u Izraelu i na palestinskim teritorijama, vlasti Vakufa, održale su hitan sastanak sa zdravstvenim zvaničnicima.

Članovi Vakufa su odlučili da "zabrane ulazak vjernika u džamiju, počev od petka popodne (18. septembar), u periodu od tri sedmice.

- Nadamo se da će građani razumjeti ovu proceduru, u smislu očuvanja zdravlja i opšteg dobra - rekao je član Vakufa Hatem Abdel Kader (Qader) za AFP, prenose agencije.

Ova mjera se podudara sa trosedmičnim zatvaranjem koje je uveo Izrael, koji kontroliše ulaze u džamiju.

Kader je rekao da će pozivi za molitvu vjernicima nastaviti da se šire jerusalemskim Starim gradom, dok će zaposlenima u Vakufu biti dozvoljeno da se mole na lokalitetu džamije.

Ovo je drugi put da je Vakuf odlučio da zatvori džamiju, od kako je Izrael okupirao istočni Jerusalem u "Šestodnevnom ratu" 1967. godine.

Izrael je već ranije blokirao pristup tom svetom muslimanskom mjestu, koje je u centru palestinske aspiracije za državom.

Izraelske vlasti su prijavile 167.000 slučajeva koronavirusa i 1.147 preminulih.

U okupiranoj Zapadnoj obali, blizu 214 ljudi je umrlo od virusa, a više od 30.200 je zaraženo od početka epidemije, prema palestinskim vlastima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.