NEPRIJATNO

"Kitovi ubice" napali jedrilice na sjeveru Španije

Mnogi se sada pitaju napadaju li orke ljude i mogu li im oduzeti život

Oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na sjeveru Španije. AFP

Avaz.ba

17.9.2020

Orke, poznate i kao „kitovi ubice“, napale su u posljednje dvije sedmice četiri jedrilice uz sjevernu obalu Španije, što je izazvalo nelagodu među turistima.

U noći s ponedjeljka na utorak, u razmaku od samo tri sata, dvije jedrilice morale su zatražiti pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između sedam i osam metara i teške pet tona, zalijetale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.

Oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na sjeveru Španije.

Prvi napad uslijedio je malo iza ponoći kada je rekreacijska jedrilica „Amadeus“, s dvoje Francuza na njoj, osjetila snažne udarce. U mraku su orke zaranjale, pa udarale u jedrilicu, osvijetljene svijetiljkom jednog od članova posade, pokazuje video kojeg je objavila spasilačka služba.

Jedrilica je bila na putu iz grada Santandera prema A Corunji, no nakon što joj je pod silinom udaraca otkazalo kormilo, morala je prekinuti putovanje i čekati brod Crvenog križa koju ju je odvukao u pristanište obližnjeg mjesta.

Tri sata kasnije spasilačka služba zaprimila je novi poziv, ovaj put dvojice Španaca s jedrilice „Urki 1“, koja je plovila od mjesta Finistere prema Hihonu.

- Primili smo njihov poziv u 3:07 sati u noći. Rekli su nam da ih je napalo jato orki te im uništilo kormilo - izvijestila je spasilačka služba preko Twittera.

Prošle sedmice još dvije jedrilice doživjele su sličnu situaciju u tamošnjim vodama, no niko od posade nije bio ozlijeđen.

Šta ugrožava orke?

Mnogi se sada pitaju napadaju li orke ljude i mogu li im oduzeti život.

- Nema saznanja da napadaju ljude - kaže morski biolog Bruno Diaz, direktor istraživačkog centra u Pontevedri. Dodaje kako je uobičajeno u ovo doba godine vidjeti orke u vodama Galicije.

- Znamo da im je omiljena žrtva crvena tuna, a sada je orke slijede prema sjeveru - kaže Diaz. Njihovo kretanje podudara se s plovom jedrilica čije posade uživaju u godišnjim odmorima na zasad mirnom Atlantskom oceanu.

- Napadi na brodove nisu česti, ali niti čudni. Ovih dana je na moru puno jedrilica pa je i veća vjerovatnost njihovih 'sudara' s orkama - napominje ovaj biolog.

Eva Kjara Karpineli (Chiara Carpinelli), predsjednica udruženja Nereide, koja prati kretanja orki i kitova na prelazu iz Sredozemnog mora u Atlantski okean, također kaže kako orke ne napadaju ljude.

- To se dogodilo jedino kada su im ljudi htjeli oduzeti slobodu, kada bi ih pokušali zarobiti - napominje Karpineli u južnom primorskom gradiću Tarifa ispred kojeg često plivaju orke.

- Brodovi koji prolaze, a pri tome ne poštuju udaljenost od orki, te im smetaju, predstavljaju opasnost za te životinje. U Španiji je potrebno pridržavati se zakonom utvrđenog propisa o približavanju - dodaje. 

Udruženje Nereide brine o zaštiti okoliša, očuvanju životinjskih i biljnih vrsta, te podučava o tome djecu u školama.

- Najveća opasnost za orke, kao i sve kitove, su zagađenje mora, klimatske promjene, pomorski promet i njihovo zarobljavanje - upozorava Karpineli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.