BUKTE SEDMICAMA

U požarima na zapadnoj obali SAD poginule 34 osobe

Šumskim požarima najviše je pogođena savezna država Kalifornija

Aktuelni požari jasan pokazatelj pogubnih posljedica klimatskih promjena. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

17.9.2020

Najmanje 34 osobe poginule su, a više osoba nestalo je u požarima koji već nekoliko sedmica bukte na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolija.


Šumskim požarima najviše je pogođena savezna država Kalifornija, a meteorolozi najavljuju da bi i toplo i suho vrijeme i narednih dana moglo pogodovati širenju vatrene stihije.


Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) saopćio je da je u protekle četiri sedmice u toj državi od posljedica požara život izgubilo najmanje 25 osoba.


Naglasio je da su aktuelni požari jasan pokazatelj pogubnih posljedica klimatskih promjena.


- Prosječne dnevne temperature zraka su u protekle četiri decenije porasle za tri stepena. Najviše temperature zraka u historiji Kalifornije izmjerene su upravo proteklog avgusta. Vatrogasci vode veliku bitku s požarima, ali stvarni rat koji vodimo je onaj protiv klimatskih promjena - poručio je.





Prosječne dnevne temperature zraka su u protekle četiri decenije porasle za tri stepena. facebook

On je kazao da je zbog suše osušeno 136 miliona stabala, a da je u požarima uništeno 19.000 kilometara kvadratnih šume.


I savezna država Oregon je pogođena sa 29 odvojenih šumskih požara u kojima je život izgubilo osam ljudi, a još 16 osoba se vode kao nestale.


Iz ureda šerifa policijske stanice u Marionu saopćeno je da su u nekoliko regija postavljene i mobilne mrtvačnice u strahu od rasta broja stradalih u požarima.


I  Vašington su zahvatili slični požari u kojima je izgorjelo 2.500 kilometara kvadratnih šume, a iznad tog područja se izdigao gusti oblak dima.


U požarima u Vašingtonu poginula je jedna osoba i izgorjelo je 200 objekata, a uništen je i 321 kilometar elektrifikacijske mreže.


Predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) proglasio je stanje prirodne nesreće u Kaliforniji i tako odobrio slanje federalne pomoći toj saveznoj državi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.