REAKCIJE

Bjeloruska opoziciona liderka: Žao nam je što Putin podržava diktatora, a ne narod

Bjeloruski lider rekao je u srijedu da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da snabdije Bjelorusijiu oružjem

Putin i Lukašenko: Je li važnija vlast ili narod. Agencije

Avaz.ba

17.9.2020

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja rekla je za Glas Amerike da je građanima u Bjelorusiji žao što ruski predsjednik Vladimir Putin podržava Aleksandra Lukašenka, a ne narod.

- Veoma nam je žao što gospodin Putin podržava diktatora u ovoj situaciji, a ne bjeloruski narod. On vidi šta se događa u Bjelorusiji: da smo većina i da više ne želimo da živimo pod ovom vladom. Probudili smo se i želimo da sami odlučimo kako da živimo. Mi, bjeloruski narod, smatramo da je to neprihvatljivo - poručila je Tihanovskaja u intervjuu ukrajinskom servisu Glasa Amerike, u odgovoru na pitanje kako komentariše Lukašenkov susret sa Putinom.

Tihanovskaja, koja je bila Lukašenkov protivkandidat na spornim predsjedničkim izborima 9. avgusta, ponovila je da narod ne smatra Lukašenka legitimnim predsjednikom.

- Svi trenutni razgovori i sporazumi će biti preispitani u budućnosti nakon novih fer izbora i kada na vlasti bude novi predsjednik - najavila je Tihanovskaja, koja je u egzilu u Litvaniji.

Bjeloruski lider rekao je u srijedu da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da snabdije Bjelorusijiu oružjem, dok u zemlji traju masovni protesti poslije spornih predsjedničkih izbora, prenosi agencija Reuters.

Lukašenko je tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Minsku rekao: "Od predsjednika Rusije sam takođe tražio nekoliko novih vrsta oružja". Lukašenko nije prezicirao o kojem oružju je riječ.

- Možemo da držimo situaciju pod kontrolom ne samo u Bjelorusiji, već i duž naših granica - dodao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsjednik nije sa Lukašenkom razgovarao o snabdijevanju Bjelorusije novim oružjem na sastanku prije dva dana, prenijela je agencija Tass.

Rusija i Bjelorusija trenutno drže zajedničke vojne vježbe, koje će trajati do kraja septembra. Lukašenko je naglasio da bi dvije zemlje trebalo da planiraju još sličnih vježbi.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov u međuvremenu je najavio da će Moskva do kraja godine poslati Minsku milijardu dolara - što je prva tranša zajma od ukupno 1,5 milijardi, a da će ostatak izdvojiti 2021. godine.

Siluanov je rekao novinarima da će zajam, koji su dogovorili Putin i Lukašenko, pomoći Bjelorusiji i njenim državnim kompanijama da plate dugove i poboljšati finansijsku stabilnost u toj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.