OPERACIJA USKOKA

U velikoj aferi "Janaf" koju potresa Hrvatsku osumnjičeno čak 13 osoba

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 miliona kuna

Osumnjičeno je čak 13 osoba i svi su uhapšeni osim dvojice saborskih zastupnika. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

17.9.2020

U aferi vezanoj uz "Janaf" i firmu " Elektrocentar Petek", osumnjičeno je čak 13 osoba i svi su uhapšeni osim dvojice saborskih zastupnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP), kojima se tek treba skinuti imunitet, piše "Jutarnji list".

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 miliona kuna kako bi sa svojim saradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova firmi "Elektrocentar Petek" u vrijednosti 40 miliona kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od septembra 2019. do 17. septembra 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura firmi dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 miliona kuna, dati mito od 1,9 miliona kuna, koje mu je u gotovini i predao 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju firma je uprihodila oko 20 miliona kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz firme Luvis, piše "Jutarnji list".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.