KORONAVIRUS

Češka pooštrila mjere usljed rekordnog rasta broja oboljelih

Registrovano više od 2.000 slučajeva u jednom danu

Dodatne mjere najranije naredne sedmice. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

17.9.2020

U Češkoj su pojačane preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa pošto je registrovano više od 2.000 oboljelih u jednom danu. 

Ministarstvo zdravlja naredilo je da od sutra uveče barovi i restorani širom Češke budu zatvoreni između ponoći i 6.00 ujutro. U školama stariji učenici moraju da nose maske u učionicama i hodnicima.

Ministar zdravlja Adam Vojteh (Vojtěch) rekao je da je jačanje mjera neophodno pošto je stopa reprodukcije porasla na 1,6 čime prijeti eksponencijalnim rastom.

On je od stanovnika zatražio da razmotre održavanje većih događaja koji se uklapaju u trenutno određena ograničenja. Vojteh je istakao da još nije planirana čista blokada ali da bi dodatne mjere mogle biti uvedene najranije naredne sedmice.

Administracija nastoji da izbjegne blokade uvedene početkom pandemije u martu što je dovelo do rekordnog pada privrede od 11 odsto u drugom kvartalu.

Češko Ministarstvo zdravlja saopštilo je nešto ranije da je u posljednja 24 sata u toj zemlji registrovano 2.139 slučajeva zaraženosti.

U Češkoj je juče zabilježen drugi najveći porast broja zaraženih, a registrovano je 1.675 slučajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.