VAŠINGTON

Tramp izbacuje TikTok i WeChat iz app storea

Akcije se poduzimaju po instrukcijama američkog predsjednika

Udarac kineskim kompanijama. Arhiv

G. M. / Avaz.ba

18.9.2020

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak da će od nedjelje biti zabranjena bilo kakva distribucija ili održavanja WeChata ili TikToka u app storeu, odnosno trgovini aplikacija.

Uz to iz Ministarstva su rekli da će od nedjelje će biti nezakonito skidati ili prenositi internetski saobraćaj povezan s WeChatom. Isto će važiti i za TikTok od 12. novembra, navodi se u saopćenju koje prenosi CNN.

Daljnja ograničenja također bi mogla biti najavljena, uključujući i poteze protiv drugih aplikacija ako se smatra da se one koriste kao zaobilazna rješenja.

- Današnje akcije još jednom dokazuju da će predsjednik Donald Tramp (Trump) učiniti sve što je u njegovoj moći da garantuje našu nacionalnu sigurnost i zaštiti Amerikance od prijetnji kineske komunističke stranke - rekao je u saopćenju ministar trgovine Vilbur Ros (Wilbur Ross).

Dodao je da su, prema predsjednikovoj uputi, poduzeli značajne mjere u borbi protiv „zlonamjernog kineskog prikupljanja ličnih podataka američkih građana“, istovremeno „promovirajući naše nacionalne vrijednosti, norme utemeljene na demokratskim pravilima i agresivno provođenje američkih zakona i propisa."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.