LONDON

Tramp ponudio pomilovanje Asanžu u zamjenu za izvor

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba / Srna

18.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ponudio je osnivaču " WikiLeaksa" Džulijanu Asanžu (Julian Assange) pomilovanje ukoliko otkrije izvor hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog komiteta Demokratske stranke prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine, rečeno je danas pred sudom u Londonu.

Asanžov advokat Dženifer (Jenniger) Robinson rekla je da je prisustvovala sastanku na kojem su bivši predstavnik Republikanske stranke Dejna Rohrabaher (Dana Rohrabacher) i Čarls Džonson (Charles Johnson), koji je blizak Trampovoj predizbornoj kampanji, iznijeli ponudu 2017. godine.

Robinsonova je izjavila da je Asanžu rečeno da je Tramp odobrio sastanak i da će se Rohrabaher kasnije sresti sa predsjednikom radi razgovora o reagovanju na predloženi dogovor.

Prema njenim riječima, dogovor je Asanžu predstavljen kao rješenje kojim svi dobijaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Tramp imati političku korist.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine "WikiLeaks" je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog komiteta Demokratske stranke koje su nanijele štetu tadašnjem kandidatu Hilari Klinton (Hillary Clinton):

Američke obavještajne službe izrazile su uvjerenje da je za hakerski upad odgovorna Rusija u sklopu napora da utiče na izbore.

Rusija negira optužbe i Tramp je odbacio optužbe o bilo kakvoj saradnji sa Moskvom.

Asanž pokušava se pred sudom u Londonu izbori da ne bude isporučen u SAD, gdje se suočava sa optužbama za udruživanje radi hakerskih upada u državne računare i kršenje Zakona o špijunaži zbog objavljivanja povjerljive diplomatske prepiske 2010. i 2011. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.