MOSKVA

Rusija optužuje SAD za letove u blizini njene granice

Piše: Avaz.ba / Fena

Rudskoj ukazao na niz letova američkih strateških bombardera B-52 iznad Crnog i Azovskog mora

Foto: AGENCIJE


Ruska vojska u petak je optužila SAD i njihove saveznike da provociraju napetosti u regiji Crnog mora naglim povećanjem patrola njihovih bombardera i izviđačkih letova.

General pukovnik Sergej Rudskoj (Sergey Rudskoy), zapovjednik operativnog odjela ruskog generalštaba, optužio je SAD i druge članice NATO-a za značajno povećanje obima njihovih vojnih aktivnosti u regiji.

- SAD i njihovi saveznici snosit će punu oddgovornost za eventualnu eskalaciju situacije u regiji - izjavio je on na brifingu za novinare.

Rudskoj je ukazao na niz letova američkih strateških bombardera B-52 u avgustu i septembru iznad Crnog i Azovskog mora, tvrdeći da te misije imaju za cilj simulirati raketne napade na postrojenja na jugu Rusije. Kazao je da su bombarderi letjeli samo 11 kilometara udaljenosti od ruske granice.

Ruski general istaknuo je da su Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici također intenzivirali letove špijunskih aviona iznad Krima, za koje tvrdi da su povećani za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Dodao je da je u jednoj prilici 4. septembra pet izviđačkih aviona NATO-a letjelo u blizini Krima u isto vrijeme.

Rusija je podigla svoje borbene avione kako bi presreli i otpratili američke i bombardere NATO-a u 27 navrata samo u ovom mjesecu, kazao je Rudskoj.

Dodao je da ratni brodovi NATO-a također provode duže vrijeme u svojim vježbama na Crnom moru u ovoj godini, prenosi AP.  

Više o:

Rusija SAD
NA VRH

Komentari