NAPETOST

Amerika šalje još vojske u Siriju, razlog budi zabrinutost

Incidenti između američkih i ruskih snaga koje patroliraju tim dijelom zemlje eskalirali su ove godine

Angažirana vojna vozila. BBC

G. M. / Avaz.ba

19.9.2020

Sjedinjene Američke Države (SAD) pojačale su svoje vojno prisustvo u Siriji nakon što su brojni okršaji s ruskim snagama pojačali napetost u zemlji.

Američki dužnosnici su rekli da su šest borbenih vozila Bradley i oko 100 vojnika dio novih snaga raspoređenih u sjeveroistočnoj Siriji.

Incidenti između američkih i ruskih snaga koje patroliraju tim dijelom zemlje eskalirali su ove godine, piše BBC.

Kapetan američke mornarice Bil Urban (Bill) rekao je da će taj potez "omogućiti sigurnost koalicijskih snaga".

- Sjedinjene Države ne teže sukobu s bilo kojom drugom državom u Siriji, ali će po potrebi braniti koalicijske snage - rekao je Urban, glasnogovornik Centralnog zapovjedništva SAD.

Urban nije Rusiju spomenuo imenom, ali odvojena izjava američkog dužnosnika, o kojoj je prvi izvijestio NBC News, bila je konkretnija.

- Ove akcije i pojačanja jasan su signal Rusiji da se pridržava međusobnih procesa dekonfliktnosti. To je poruka Rusiji i drugim stranama da izbjegnu neprofesionalne, nesigurne i provokativne akcije na sjeveroistoku Sirije - rekao je neimenovani američki dužnosnik.

NBC News je citirao zvaničnika koji je rekao da su vojnici i vozila poslati kako bi spriječili ruske snage da ulaze u zone sigurnosti u kojima operiraju američke i kurdske snage. 

Tokom posljednjih godina bile su česte interakcije američkih i ruskih snaga u Siriji. No posljednjih sedmica incidenti na sjeveroistoku Sirije postaju sve ratoborniji.

Krajem avgusta u sudaru s ruskim vozilom povrijeđeno je sedam američkih vojnika. Ruska i američka vlada međusobno su se optuživale za sudar, koji je snimljen i objavljen na Twitteru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.