VAŠINGTON

Šta je Tramp odgovorio direktoru FBI-ja na navode o ruskim dezinformacijama

Rej je, svjedočeći pred Odborom za nacionalnu sigurnost Doma, opisao operacije utjecaja Kremlja kao "vrlo, vrlo aktivne"

Stranci pokušavaju odrediti ishod američkih izbora. VOA

Avaz.ba

19.9.2020

Direktor FBI-a Kristofer Rej (Christopher Wray) upozorio je u četvrtak zakonodavce da Rusija ne odustaje u svojim naporima da pokoleba ishod predsjedničkih izbora u novembru pokušavajući naštetiti kampanji demokratskog kandidata i bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) - svjedočenje koje izgleda nije dobro primio američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Rej je, svjedočeći pred Odborom za nacionalnu sigurnost Doma, opisao operacije utjecaja Kremlja kao "vrlo, vrlo aktivne" na društvenim mrežama, u vlastitim državnim medijima i putem raznih satelita, piše Glas Amerike.

Cilj ovih operacija utjecaja je "prije svega ocrniti potpredsjednika Bajdena i ono što Rusi vide kao neku vrstu antiruskog establišmenta", rekao je.

Rejova javna ocjena pojačanih operacija ruskog utjecaja njegova je prva otkako je američka predsjednička kampanja ušla u svoj posljednji dio. To je također u skladu s rijetkom javnom procjenom koju je početkom avgusta ponudio najviši državni protuobavještajac Vilijen Evanina (William).


Aktivnosti iz Kine

Evanina je, međutim, također upozorio da sa Rusijom povezani akteri "žele pojačati" Trampovu kandidaturu, nešto što Rej nije rekao na pitanje o ruskom miješanju.

Tramp, za kojeg je poznato da na vrhove obavještajnih i policijskih službenika zadatke prebacuje na društvenim mrežama, odgovorio je kasno u četvrtak nazvavši direktora FBI-ja prvim imenom.

- Ali Kris, ne vidiš nikakvu aktivnost iz Kine, iako je to FAR veća prijetnja od Rusije, Rusije i Rusije - napisao je Tramp dodajući: "Oboje će se, kao i drugi, moći miješati u naše izbore 2020. s našom potpuno ranjivom neželjenom (krivotvorenom?) prevarom sa glasačkim listićima. Provjeri!"

Uprkos predsjednikovim navodima o glasačkim listićima, navodima koje je više puta navodio, direktor FBI-a rekao je zakonodavcima nekoliko sati ranije da su takve zabrinutosti neutemeljene.

- Do danas nismo vidjeli koordinirane nacionalne napore za prevaru birača na velikim izborima - rekao je Rej, ponovivši uvjerenja visokih američkih predstavnika zakona i obavještajnih službi koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni prošlog mjeseca.

Umjesto toga, rekao je Rej, njegovi strahovi usredotočeni su na salvu dezinformacija Rusije i drugih, usmjerenih na američke glasače.

- Najviše me brine stalan ritam dezinformacija i pojačavanje manjih cyber upada - rekao je Rej, dodajući da se bojim da će s vremenom doprinijeti nedostatku povjerenja (među) američkim glasačima.

To bi, rekao je, bila percepcija, a ne stvarnost. Misli da Amerikanci mogu i trebaju imati povjerenja u izborni sistem i u demokratiju.

Antifa i američki protesti

Direktor FBI-a sukobio se s Trampom i zbog Antifa, ljevičarskog protestnog pokreta koji je sve vidljiviji u demonstracijama koje su se proširile širom zemlje.  

- Smatramo Antifu više ideologijom ili pokretom nego organizacijom - rekao je Rej zastupnicima, dodajući da nema dokaza da Antifa stoji iza bilo kakve koordinirane kampanje za poticanje nasilja na protestima koji su zahvatili dijelove zemlje.

U drugom tvitu kasno u četvrtak, Tramp je kritizirao i Reja i čitav FBI jer su dopustili Antifi, "da se izvuče sa ubistvom“.

- Na njih gledam kao na gomilu dobro finansiranih ANARHISTA I NASILNIKA koji su zaštićeni jer FBI inspiriran Komijem (Comey) / Mulerom (Mueller) jednostavno nije u mogućnosti ili ne želi pronaći njihov izvor finansiranja - rekao je predsjednik.

No, tokom svjedočenja pred zakonodavcima, Rej je rekao da, iako FBI ima "popriličan broj pravilno predviđenih istraga nasilnih anarhističkih ekstremista, od kojih se bilo koji broj samoidentificira s pokretom Antifa", dokazi ne podržavaju tvrdnje veće zavjere.

- Čini se da veći dio nasilja koje vidimo nije organizirano ili pripisano nekoj određenoj grupi ili pokretu - rekao je direktor FBI-a.

Umjesto toga, opisao je pokušaje Antifa i drugih pokreta, poput desničarskih Boogaloo Boysa, da se organiziraju kako bi podstakli nasilje kao ad hoc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.