PENTANOG

Šta bi učinilo zrakoplovstvo SAD ako bi došlo do sukoba s Rusijom i Kinom?

Rej upozorava da su ove dvije države sposobne da fizički unište Sjedinjene Države i da zato oružje za njihovo odvraćanje mora biti principijalno drugačije

Avaz.ba

Pentagon

Foto: Arhiv


Šef Komande globalnog udara američkog ratnog vazduhoplovstva Timoti Rej poručio je da će, ako Pentagon ne investira u modernizaciju nuklearnog štita, izgubiti u eventualnoj konfrontaciji s Rusijom i Kinom, prenosi Sputnjik.

Rej upozorava da su ove dvije države sposobne da fizički unište Sjedinjene Države i da zato oružje za njihovo odvraćanje mora biti principijalno drugačije.

Ubrzaćemo se ili gubimo

Pentagon je 2009. godine formirao Komandu globalnog udara američkog ratnog vazduhoplovstva za kontrolu dvije od tri komponente nuklearne trijade - kopnene i vazdušne. Ova struktura je odgovorna za korišćenje, raspoređivanje i borbenu upotrebu strateških bombardera i interkontinentalnih balističkih raketa (IBR) baziranih u šahtovima. 

Zapravo, riječ je o većini američkih sredstava za nuklearno odvraćanje, a poziv generala Reja da se pripreme za veliki rat s Rusijom i Kinom mnogo govori o situaciji u Pentagonu.

"Naši potencijalni protivnici aktivno modernizuju nuklearne snage u oblastima u kojima mi zaostajemo za njima", rekao je šef Komande globalnog udara. "Ovo se odnosi i na bojeve glave, i na sredstva njihove dostave. Da ne bismo potpuno zaostali, moramo iskoristiti nove tehnologije za obnavljanje naših bombardera, podmornica i interkontinentalnih balističkih raketa, kao i za izgradnju perspektivne tehnike. Ili ćemo ubrzati ove promjene, ili ćemo izgubiti".

Prema riječima generala, glavnu ulogu u vazdušnoj komponenti nuklearne trijade igraće bombarder B-21 "Rejder". Poput svog prethodnika, B-2 "Spirit", ovaj avion će biti izrađen prema šemi "leteće krilo", kombinujući svu tehnološku stručnost u oblasti stelt tehnologija. Prema Pentagonu, B-21 može lako da savlada bilo koji sistem PVO, istovremeno ostajući nevidljiv za opremu za praćenje.

"Stratezi" na granici

"Rejder", kao i "Spirit" je podzvučni avion, sposoban da nosi i nuklearno, kao i konvencionalno oružje. Na raspolaganju ima krstareće rakete dugog dometa sa nuklearnim bojevim glavama Long-Range Stand-Off (LRSO), koje takođe posjeduju stelt tehnologiju. 

Pored toga, u odheljku za bombe će biti postavljene modernizovane nuklearne bombe B61-21. Zahvaljujući moćnom opsegu naoružanja i najnaprednijoj tehnologiji, u Vašingtonu smatraju da će B-21 moći da uništi bilo koji cilj na bojnom polju. Vazduhoplovstvo planira da naruči 100 lethelica. Cuhena je oko 550 miliona dolara za jednu. Prvi let "Rejdera" je trebalo da se održi 2021. godine, ali su početkom septembra američki mediji izvijestili o iznenadnim poteškoćama prilikom njegove konstrukcije i da testiranja neće početi prije 2022. godine.

"Dok B-21 ne uđe u službu, moraćemo da se oslanjamo na bombardere B-52, B-1 i B-2", saopštio je Rej.

"Treba ih održavati u borbenoj pripravnosti, jer su mnoge letjelice stare. Na primjer, neki avioni B-1 zahtijevaju značajne strukturne popravke. Naša komanda planira da ukloni 17 bombardera koji često djeluju na Bliskom istoku, u nepoznatim uslovima“.

Ipak, istakao je general, američka strateška avijacija, čak i u uslovima pandemije izazvane virusom korona, nije smanjila intezitet letova i borbene obuke. Bombaderi dugog dometa ove godine su se više puta pojavljivali na nebu iznad zapadnog dijela Tihog okeana, Evrope i Arktika. Konkretno, krajem avgusta Amerikanci su izveli vježbe "Savezničko nebo", a šest B-52 je za jedan dan uletjelo u vazdušni prostor 30 zemalja NATO.

"Stratezi" tamnosive boje su se više puta približavali i granicama Rusije. Tako je 28. avgusta, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, nekoliko bombardera vježbalo vazdušne udare na Krim i evropski dio Rusije. Takođe su viđeni iznad Crnog mora 4. i 14. septembra, a tri američke letjelice su stigle do ruskih granica sa ukrajinske strane. Za njihovu identifikaciju i pratnju podignuta su četiri lovca - dva Su-27 i dva Su-30. Pored toga, "stratezi" američkog vazduhoplovstva istražuju granicu na Dalekom istoku.

Zaostaju po raketama

Šef komande globalnog udara takođe je skrenuo pažnju na važnost obnavljanja kopnene komponente snaga nuklearnog odvraćanja. Podsjetio je da su IBR bazirane u šahtovima Minitmen III puštene u upotrebu prije više od pola vijeka, očekujući desetogodišnji radni vijek. Zamjena veterana je planirana u okviru programa Ground-BasedStrategic Deterrent (Kopneno oružje strateškog odvraćanja). Komanda vazduhoplovstva je 8. septembra naručila razvoj novih IBR kod koncerna Northrop Grumman.

Njihov radni vijek se procjenjuje na 50 godina. Rakete bi trebalo da uđu u upotrebu krajem ove decenije i da ostanu u upotrebi do 2080. godine. O ovom oružju ima malo podataka. Poznato je da će u pogledu karakteristika mase i veličine IBR približno odgovarati Minitmen III, s obzirom na to da nije planirano da se značajnije modifikuju lanseri. Trostepena je, sa čvrstim gorivom i dometom od najmanje 15.000 kilometara. Veliki domet će obezbijediti novo kompozitno gorivo. Naravno, koristiće se najmodernija baza elemenata. Preciznost će se znatno poboljšati zahvaljujući korekcijama GPS signala.

Mjesta baziranja se neće promijeniti. Minitmen III su raspoređeni u tri baze američkog vazduhoplovstva: Voren (država Vajoming), Malmstrem (država Montana) i Majnot (država Severna Dakota). Svaka ima po 150 raketa. Prema planovima Pentagona, prve IBR projekta GBSD biće u stavljene u pripravnost 2027. godine, a u potpunosti će zamijeniti svoje prethodnike do 2036. godine.

I ako u razvoju novog strateškog bombardera Rusija i dalje zaostaje za SAD, dotle je prema programu perspektivne interkontinentalne rakete, naprotiv, ona ispred. Već 2021. godine u službu Strateških raketnih snaga Rusije bi trebalo da uđu prve serijske IBR RS-28 "Sarmat", od kojih je svaka u stanju da baci više od deset bojevih blokova na daljinu od 16-18 hiljada kilometara.

Više o temi Pentagon

GODIŠNJICA NAPADA U SAD
Kako je 11. septembar promijenio svijet
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na