TOKIO

"Baklja koja će osvijetliti svijet": Japan dobija megagrađevinu

Većina od 63 sprata zgrade bit će posvećena kancelarijskom prostoru, iako će se trgovine i restorani, kao i velika dvorana s 2.000 mjesta, otvoriti na donjim spratovima

Ovo će biti najviša zgrada u Japanu. CNN

G. M. / Avaz.ba

20.9.2020

Neboder visok 390 metara nadahnut plamenom baklje postat će najviša japanska zgrada kada se otvori 2027. godine, piše CNN.

Stojeći iznad novog trga u Tokiju, toranj će također imati vidikovac s kojeg posjetitelji mogu uživati u pogledu na glavni grad i obližnju planinu Fudži.

Iako je projekt prvi put najavljen 2016. godine, kompanija „Mitsubishi Estate“ ovog mjeseca je predstavila novi dizajn zgrade nadahnut bakljama.

Kompanija je sada otkrila ime zgrade – „Torch Tower“, odnosno „Toranj baklja“. Zgrada je dio šireg urbanog razvoja na području od 31.400 kvadratnih metara.

Većina od 63 sprata zgrade bit će posvećena kancelarijskom prostoru, iako će se trgovine i restorani, kao i velika dvorana s 2.000 mjesta, otvoriti na donjim spratovima.

Gornji dio objekta sadržavat će hotel sa otprilike 100 soba, dok je vrh rezerviran za posmatračko područje nazvano "nebesko brdo". Dizajn je zamišljen kao "baklja koja osvjetljava svijet". 

Kompanija „Mitsubishi Estate“, koja je dio konglomerata „Mitsubishi“, tvrdi da će zgrada imati najveći stepen otpornosti na zemljotrese u Japanu.

Također će osigurati dijelove koji će služiti kao skloništa u slučaju prirodne katastrofe.  Projekt je trenutno u fazi izgradnje. 


Atraktivan izgled objekta. CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.