DRUŠTVENE MREŽE

Tramp odobrio sporazum, TikTok mogao bi ostati u SAD

Ovim sporazumom omogućiti će sigurnost podataka oko 100 miliona Amerikanaca

TikTok pozdravio Trampovu najavu. Arhiv

Avaz.ba

20.9.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dao je svoje odobrenje sporazumu kojim bi se omogućilo da aplikacija za razmjenu videozapisa „TikTok“, koja je u kineskom vlasništvu, nastavi s radom u SAD.

Tramp je rekao novinarima da je dao "blagoslov" partnerstvu između „TikToka“ i američkih firmi „Oracle“ i „Walmart“.

Predsjednik je ranije naredio zabranu aplikacije u SAD, pozivajući se na zabrinutost zbog nacionalne sigurnosti.  Američki sigurnosni dužnosnici strahuju da bi podaci koje je prikupio vlasnik "TikToka" mogli biti predati kineskoj vladi. 

Vlasnik "TikToka", firma „ByteDance“, negirala je optužbe da dijeli podatke s kineskom vladajućom Komunističkom partijom.

U subotu je Tramp rekao da će se tim sporazumom omogućiti sigurnost podataka oko 100 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju, rekavši novinarima: "Sigurnost će biti 100 posto."

- Dao sam blagoslov ugovoru - rekao je Tramp.

„TikTok“ i „ByteDance“ pozdravili su odobrenje predsjednika Trampa, ali ugovor mora odobriti i kineska vlada.

Trampova podrška dogovoru dolazi nekoliko dana nakon što je njegova administracija rekla da će zabraniti ljudima u SAD da od nedjelje preuzimaju „TikTok“ u bilo kojoj trgovini aplikacija.

Međutim, američko Ministarstvo trgovine reklo je da je sada odgodilo ovaj rok za jednu sedmicu, do 27. septembra u svjetlu "nedavnih pozitivnih kretanja".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.