KRISTIJAN RAMADAN

Naučnik s Oksforda: Vakcina ne znači povratak u normalu, pandemija HIV-a traje 30 godina

Ramadan kaže kako je prema njegovim saznanjima devet različitih vakcina u kliničkoj fazi tri trenutno

Avaz.ba

Kristijan Ramadan

Foto: Screenshot


Naučnik molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan bio je gost Točke na tjedan na N1 televiziji. Govorio je o razvoju cjepiva, kao i aktualnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Upitan o tome što misli kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa ove jeseni, kaže da je to teško prognozirati.

- Teško je prognozirati, pošto sam naučnik, uvijek se osvrćem na neke podatke. Sigurno će doći do drugog vala, tako da se trebamo pripremiti za jesen i zimu, kaže ovaj hrvatski znanstvenik koji radi na Oxfordu.

Ramadan kaže kako je prema njegovim saznanjima devet različitih vakcina u kliničkoj fazi tri trenutno.

- To znači da su prošla kliničku fazu 1 i 2 i da su se pokazala relativno sigurna. Cjepiva koja su došla do faze 3 su relativno sigurna. S cjepivom na Oxfordu je bio mali problem jer smo imali jednu neželjenu pojavu kod jednog volontera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na deset tisuća volontera koji su se vakcinisali, ako se pojavi jedna neželjena pojava i ako se to projicira na cijelo čovječanstvo, to može biti problem. Mislim da je dobro kod oxfordskog cjepiva jest da se sve radi transparentno i da se može doći do svih podataka, rekao je Ramadan.

Ističe kako je cilj napraviti cjepivo koje prvenstveno neće biti štetno, a drugi cilj je da zaštiti čovječanstvo od koronavirusa.

- Pretklinička istraživanja na različitim životinjama su se relativno pokazala dobra. Publicirani su znanstveni radovi koji su recenzirani od znanstvene zajednice. Od cjepiva je cilj stvoriti da se stvori imunitet koji bi nas štitio od virusa. To je glavna svrha cjepiva - da se zarazna bolest ne može širiti dalje, kazao je.

Ramadan kaže kako se zasad želi spriječiti ovu pandemiju kako bi ljudi krenuli dalje te kako je starija populacija najugroženija i njih moramo vakcinisati. 

- Ima 9 različitih vakcina. Bazirani su na različitim tehnologijama i to je dobro. Mi ne znamo koja će vakcina pokazati najbolje rezultate. Može se dogoditi da će nekoliko njih biti super uspješni i da budu podređeni određenim grupacijama ljudi. Može se dogoditi da jedna vakcina bude pogodnija za starije ljude, drugo za mlađe ljude, ali prvi uslov je da bude sigurno za sve, odgovara Ramadan.

Ramadan napominje kako je vakcina tu, ali kako sad treba dobro ocijeniti na volonterima da nema štetnog utjecaja vakcina. "Cilj je cijele znanstvene zajednice raditi s vladama različitih država. Najvažnije je da se cijela svjetska ekonomija oporavi, ističe.

O Trampovim najavama da će u Americi vakcina biti u masovnoj distribuciji do kraja godine kaže: 

- Donald Trump je masu puta govorio gluposti, moguće je da i sad govori gluposti. Moguće je da se odobri američka vakcina, ako ono ne pokaže nakon mjesec dana neke posljedice po ljudsko zdravlje. Volonteri moraju doći u privatni kontakt s infekcijom. Treba se usporediti grupe jer imate ljude koji su cijepljeni s placebom, fiziološkom otopinom. Trebat će vrijeme proći da bi se došlo do svih podataka".

O ruskim i kineskim vakcinama

Na pitanje bi li se cijepio ruskim ili kineskim cjepivom, odgovara kako ne bi dok ne dođu rezultati treće faze. 

- Ne bih se cijepio prije nego što dođu rezultati kliničke faze 3. Ni rusko ni kineska niti oksfordska vakcina, ja ga osobno ne bih odobrio niti se cijepio njime".

Kaže da je teško odgovoriti na pitanje koliko bi populacije trebalo biti procijepljeno da kažemo da smo zaustavili bolest, ali kako bi prema nekim osnovnim epidemiološkim parametrima, jedno 60 do 70 posto čovječanstva trebalo biti cijepljeno kako bi se bolest zaustavila.

- Ja bih prvenstveno poručio ako cjepivo ne bude štetno da se prvo cijepe najugroženije skupine, kaže Ramadan.

Kaže da će ova pandemija jako puno promijeniti našu budućnost

Ramadan smatra kako je koronavirus ušao u ljudsku populaciji i da će ga biti možda nemoguće iskorijeniti. 

- Pandemija HIV-a traje već 30 godina, ali smo pronašli lijekove i možemo ga liječiti. Koronavirus je ušao u populaciju i bit će dugo među nama. Mnogo stvari će se promijeniti i u našem ponašanju i sigurno će jako zahvatiti našu skoru budućnost", rekao je Ramadan.

Misli kako smo iz ove pandemije puno naučili.

- Dugo nismo bili izloženi ovakvoj jednoj velikoj pandemiji. Danas je vrlo lako prenijeti virus s jednog kraja svijeta na drugi u roku par sat. Da je možda Kina na vrijeme reagirala na virus, da su možda njihove vlasti odmah napravila lockdown da se to možda moglo smanjiti, zaključno je kazao.

NA VRH

Podijeli članak na