INICIJATIVE

Pendarovski zatražio od patrijarha priznanje Makedonske crkve

Želio bih da vašoj svetosti uputim zahtjev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrijebite svoje apelaciono pravo, napisao Pendarovski

Stevo Pendarovski. Vlada Sjeverne Makedonije

Fu. M. / Avaz.ba

20.9.2020

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da "iskoristi svoje apelaciono pravo" za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

- Želio bih da vašoj svetosti uputim zahtjev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrijebite svoje apelaciono pravo, kako bi naši građani pravoslavne veroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svijetu - naveo je Pendarovski u pismu patrijarhu Vartolomeju.

Pendarovski je, kako je objavio na svom Facebook profilu, pismo uputio povodom početka Nove crkvene godine.

- Vaša svetosti, predstavlja mi čast da Vam se obratim i izrazim svoje srdačne želje povodom početka Nove crkvene godine. Istorija kaže da treba da smo stalno u toku sa vremenom i da ga koristimo u interesu blagostanja ljudi. Vaseljenska patrijaršija je primjer za to kako može da se ostane dosljedan vrijednostima, a istovremeno da se bude dinamičan u suočavanju sa tekućim izazovima - istakao je Pendarovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.