IZBJEGAVANJE SANKCIJA

Procurili dokumenti, saradnik Kremlja "oprao" milione dolara preko londonske banke

Iz "Barclaysa" kažu da su ispunili sve svoje zakonske i regulatorne dužnosti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao Arkadija Rotenberga. TASS

Avaz.ba

21.9.2020

Jedan od najbližih prijatelja Vladimira Putina koristio je "Barclays" banku u Londonu za pranje novca i izbjegavanje sankcija, sugeriše se u dokumentima koji su procurili, navodi BBC, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Milijarder Arkadij Rotenberg ruskog predsjednika Vladimira Putina poznaje od djetinjstva.

Sjedinjene Države i Evropska unija su Rotenbergu nametnuli finansijska ograničenja, odnosno sankcije 2014. godine, što znači da bi se zapadne banke mogle suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog poslovanja s njim.

Iz "Barclaysa" kažu da su ispunili sve svoje zakonske i regulatorne dužnosti.

Curenje povjerljivih dosijea, poznatijih kao "izvještaji o sumnjivim aktivnostima” banaka, otkriva kako su kompanije za koje se vjeruje da ih kontroliše Rotenberg imale tajne račune. U te dokumente, poznatije kao FinCEN dosjei, BBC je imao uvid.

Rotenberg je obavio transakcije u iznosu od 60 miliona dolara putem kompanije "Advantage Alliance" u Barclaysu od 2012. do 2016. godine, prenosi BBC pozivajući se na dokumente podružnice američkog Ministarstva finansija.

Mnoge transakcije dogodile su se nakon što su Sjedinjene Države i EU sankcionisale Rotenberga 2014. godine nakon što je Rusija aneksirala Krim. Američko Ministarstvo finansija također je sankcioniralo Rotenbergovog brata Borisa i sina Igora.

Sankcije su namijenjene kažnjavanju ruskog užeg kruga i njihovom uklanjanju iz međunarodnog finansijskog sistema.

Barclays je zatvorio račun "Advantage Alliancea" krajem 2016. godine, ali drugi navodni Rotenbergov račun u banci, "Ayrton Development Limited", ostao je otvoren do 2017. godine.

U julu je istraga američkog senata navela da su braća Rotenberg koristila kupovinu luksuzne umjetnosti kako bi izbjegli sankcije. Među uključenim kompanijama bila je i "Advantage Alliance".

Rotenberg je postao milijarder devedesetih, tokom Putinovih 20 godina vlasti. Većinu novca zaradio je ugovorima s državom ili državnim kompanijama.

Informacije o računima Rotenberga nalaze se u gomili od 2.100 dokumenata koji su procurili iz Mreže za otkrivanje finansijskih zločina (FinCEN) dostavljenim BuzzFeedu, koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i više od 400 novinara širom svijeta.

Mnoštvo dokumenata ukazuje da su u razdoblju od 1999. do 2017. globalne banke premjestile više od 2 triliona dolara za koje se vjeruje da su sumnjive transakcije, što dovodi do pitanja rade li finansijske institucije i vlade dovoljno da zaustave nezakonite novčane tokove.

Dokumenti pokazuju kako su velike banke, uključujući JPMorgan i Deutsche Bank, pomogle kriminalnim mrežama širom svijeta da premještaju i sakrivaju novac.

FinCEN dokumenti sastoje se od izvještaja o sumnjivim aktivnostima (SARS). Banke podnose SARS FinCEN-u kada su zabrinute zbog zakonitosti transakcije.

U polovini izvještaja FinCEN-a banke nisu imale informacije o jednom ili više entiteta koji stoje iza transakcija, što je izazivalo zabrinutost zbog labavom primjenjivanju pravila od strane financijskih institucija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.