NAKON TENZIJA

NATO domaćin pete runde tehničkih pregovora turske i grčke delegacije

Podržavamo pregovore, ali nećemo dozvoliti bilo kakav svršen čin, rekao je Akar

Sutra sastanak u sjedištu NATO-a. Arhiv

Avaz.ba / Anadolija

21.9.2020

U sjedištu NATO pakta u utorak će se održati peta runda tehničkih pregovora između turske i grčke vojne delegacije, izjavio je u ponedjeljak Hulusi Akar, ministar odbrane Turske, prenosi Anadolija.


- Mi smo, naravno, za mir, stabilnost, pregovore i dijalog. Podržavamo pregovore, ali nećemo dozvoliti bilo kakav svršen čin - rekao je Akar na videokonferenciji kojoj su prisustvovali turski generali.


Tehnički pregovori imaju za cilj smanjenje rizika od incidenta u jeku porasta tenzija u istočnom Mediteranu.


Održavanje tehničkih sastanaka turskih i grčkih vojnih delegacija dogovoreno je nakon nedavnog razgovora turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.


Prvi tehnički sastanak turskih i grčkih vojnih delegacija održan je 10. septembra, također u sjedištu NATO-a.


Akar je ponovio da je Turska odlučna i sposobna zaštititi prava i interese i Turske i Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC) u istočnom Mediteranu.


Grčka osporava trenutne aktivnosti Turske na energetskom istraživanju u istočnom Mediteranu, pokušavajući ograničiti tursku pomorsku teritoriju na osnovu malih grčkih ostrva u blizini turske obale.


Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Ankara i TRNC imaju prava u toj regiji.


Dijalogom o pravednoj podjeli resursa korist će imati sve strane, ističu turski zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.