DIREKTOR WHO

Gebrejesus: Pandemija pokazala važnost globalne uloge UN

Možda nijedna kriza od Drugog svjetskog rata nije jasnije pokazala zašto su nam UN potrebne nego pandemija COVID-19 - rekao je Gebrejesus

Piše: Avaz.ba

Tedros Adanom Gebrejesus

Foto: Agencije


Pandemija koronavirusa pokazala je važnost globalne uloge Ujedinjenih nacija (UN), kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na brifingu u Ženevi. 

- Možda nijedna kriza od Drugog svjetskog rata nije jasnije pokazala zašto su nam UN potrebne nego pandemija COVID-19 - rekao je Gebrejesus.

On je zbog toga apelovao na države da pruže političku i finansijsku podršku međunarodnom programu "Kovaks", čiji je cilj da obezbijedi jednak pristup vakcini protiv koronavirusa kada bude razvijena.  Gebrejesus je naveo da su države investirale oko 2,5 milijardi eura za inicijativu "Akcelerator pristupa alatima COVID-19", čiji je "Kovaks" dio, prenosi Tanjug. 

On je, međutim, napomenuo da cjelokupna investicija iznosi 29,7 milijardi eura, dok je 12,7 milijardi hitno potrebno obezbijediti. 

- Nalazimo se u kritičnom trenutku i potrebno nam je povećanje političke i finansijske posvećenosti zemalja - istakao je Gebrejesus.

NA VRH

Komentari