ŠPANIJA

Madrid traži pomoć vojske u suzbijanju koronavirusa

Predsjednica pokrajine Madrid Izabel Diaz Ajuso rekla je na konferenciji za medije je neophodna pomoć vojske kako bi se izvršila dezifenkcija

Piše: Avaz.ba

Traže pomoć vojske

Foto: Agencije


Madridske vlasti zatražile su u ponedjeljak pomoć vojske u suzbijanju koronavirusa, samo nekoliko sati nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim djelovima grada. 

Predsjednica pokrajine Madrid Izabel Diaz Ajuso rekla je na konferenciji za medije je neophodna pomoć vojske kako bi se izvršila dezifenkcija. Ona je zatražila i pomoć nacionalne policije, budući da gradska nije dovoljna.

Ajuso se sastala sa premijerom Sančezom u Madridu gdje su dogovorili formiranje grupe “Covid-19”, koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajaće se jednom nedjeljno.  

U sklopu saradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okoline mogli bi da izađu vojnici, opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje puteva i podzemne željeznice.

U posljednje dvije nedjelje epidemija buja, inficirajući dnevno oko 10.000 ljudi. U Španiji broj oboljelih je stigao do 670.000, a umrlih 30.663.

Španija ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, dok je Madrid posebno pogođen.

NA VRH

Komentari