ŠPANIJA

Madrid traži pomoć vojske u suzbijanju koronavirusa

Predsjednica pokrajine Madrid Izabel Diaz Ajuso rekla je na konferenciji za medije je neophodna pomoć vojske kako bi se izvršila dezifenkcija

Traže pomoć vojske. Agencije

Avaz.ba

22.9.2020

Madridske vlasti zatražile su u ponedjeljak pomoć vojske u suzbijanju koronavirusa, samo nekoliko sati nakon što su ograničile kretanje za 855.000 stanovnika u najpogođenijim djelovima grada. 

Predsjednica pokrajine Madrid Izabel Diaz Ajuso rekla je na konferenciji za medije je neophodna pomoć vojske kako bi se izvršila dezifenkcija. Ona je zatražila i pomoć nacionalne policije, budući da gradska nije dovoljna.

Ajuso se sastala sa premijerom Sančezom u Madridu gdje su dogovorili formiranje grupe “Covid-19”, koja će biti sastavljena od obje administracije i sastajaće se jednom nedjeljno.  

U sklopu saradnje nacionalne i regionalne vlasti, na ulice glavnog grada i okoline mogli bi da izađu vojnici, opremljeni dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje puteva i podzemne željeznice.

U posljednje dvije nedjelje epidemija buja, inficirajući dnevno oko 10.000 ljudi. U Španiji broj oboljelih je stigao do 670.000, a umrlih 30.663.

Španija ima najviše novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, dok je Madrid posebno pogođen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.