KORONA UČINILA SVOJE

Abu Dabi ukinuo sistem dozvola za nabavku alkohola

Prethodno su pojedinci morali da imaju dozvolu da kupuju, prenose ili drže alkohol u svom domu

Eliminisanje dozvola. Ilustracija

Avaz.ba

22.9.2020

Abu Dabi, konzervativni glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, ukida svoj sistem dozvola za nabavku alkohola, pošto je Dubai više puta ublažio svoje propise da podstakne prodaju i turizam u jeku tekuće pandemije koronavirusa. 

Odjeljenje za kulturu i turizam Emirata objavilo je nove propise u cirkularnoj noti datiranoj prošle nedjelje upućenoj distributerima i prodavnicama alkohola, ali izuzev toga nije dalje objavljivalo tu odluku.

Prethodno su pojedinci morali da imaju dozvolu da kupuju, prenose ili drže alkohol u svom domu. Novi propisi izgleda da samo određuju starosnu granicu od 21 godine i traže od kupaca da konzumiraju pića u privatnim domovima ili na drugim mjestima gdje je to dozvoljeno, kao što su barovi.

- Želimo da objavimo ukidanje dozvola za alkohol za pojedince - navodi se u cirkularnom pismu.

Abu Dabi kao i drugi veliki grad Emirata Dubai, ima barove i hotele i druga mjesta gdje se služe kupci bez provjere da li imaju dozvolu ili pitanja osobe o vjeroispovijesti. Abu Dabi je dugo bio konzervativniji od Dubaija.  

Eliminisanje dozvola također znači da se dekriminalizuje posjedovanje alkohola, mada Emirati imaju strogu politiku koja ne toleriše vožnju u pijanom stanju ili pijanstvo u javnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.