ODGOVOR EU

Turska: Sankcije Brisela ukazuju na pristrasnost i dvostruke standarde

EU zamrznula sredstva brodske kompanije "Avrasja", čiji je brod "Čirkin" u junu bio umiješan u pomorski incident između Francuske i Turske

Piše: Avaz.ba / Srna

Turska odgovorila na sankcije EU

Foto: ILUSTRACIJA


Turska je danas saopćila da sankcije EU protiv turske firme "Avrasja", optuženoj za kršenje UN embarga na isporuke naoružanja Libiji, predstavljaju pristrasan stav i dvostruke standarde.

EU je jučer zamrznula sredstva brodske kompanije "Avrasja", čiji je brod "Čirkin" u junu bio umiješan u pomorski incident između Francuske i Turske.

Brisel optužuje kompaniju da je koristila ovaj brod za krijumčarenje oružja Libiji, što Turska negira i tvrdi da je prevozio humanitarnu pomoć.

EU ima pomorsku misiju koja kontroliše poštovanje embarga na uvoz oružja Libiji.

- Operacija EU "Irini" nagrađuje lidera Libijske nacionalne armije /LNA/ Kalifu (Khalifu) Haftara, a kažnjava međunarodno priznatu administraciju u Tripoliju - navodi se u saopćenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopćenju se ističe da, ignorišući zemlje i kompanije, počev od Ujedinjenih Arapskih Emirata koji šalju Haftaru naoružanje kopnom i vazduhom, čime krše odluke Savjeta bezbjednosti UN, jasan je pokazatelj pristrasnosti EU.

Postoji mogućnost da se Turska suočava sa sankcijama EU zbog spora sa Grčkom oko prava na prirodne resurse na istoku Mediterana, mada su tenzije u padu u proteklih nekoliko dana.

  • Brod Čirkin

    Brod Čirkin

    Foto: AGENCIJE


NA VRH

Komentari