NOVI SAZIV

Sutra konstituirajuća sjednica Skupštine Crne Gore

Novog predsjednika Skupštine treba da kandiduju tri opoziciona bloka koja imaju većinu u parlamentu

Fu. M. / Avaz.ba

Sjednicom će predsjedavati lider Demosa Miodrag Lekić

Foto: agencije


Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore bit će održana sutra u Podgorici.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. aprila, bit će izabran novi predsjednik i potpredsjednici Skupštine Crne Gore kao i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, parlamentarnog radnog tijela zaduženog za izbore i imenovanja, javlja Anadolija.

Kako navode u crnogorskom parlamentu, prethodno će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora i verifikovani mandati zastupnika.

Državna izbora komisija Crne Gore (DIK) je objavila 14. septembra konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri opoziciona saveza osvojila 41 zastupničko mjesto dok aktuelna vladajuća većina ima 40 mjesta u crnogorskom parlamentu.

Poslovnikom Skupštine previđeno je da konstitutivnom sjednicom predsjedava najstariji zastupnik, a da mu pomažu najmlađi zastupnik i generalni sekretar Skupštine.

Sjednicom će predsjedavati lider Demosa Miodrag Lekić, a pomagat će mu najmlađi zastupnik iz saveza "Za budućnost Crne Gore“ Maksim Vučinić i aktuelni generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević.

Novog predsjednika Skupštine treba da kandiduju tri opoziciona bloka koja imaju većinu u parlamentu. Na sastanku lidera tih saveza još nije odlučeno ko će biti kandidiran za šefa parlamenta.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavezan je da zakaže konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi najkasnije za 30 dana predložio mandatara za novi sastav Vlade Crne Gore. Nakon što predsjednik predloži mandatara on predlaže sastav Vlade o kome se glasa u parlamentu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na