NEOBIČNO PUTOVANJE

"Zlatni" Betoven stigao u Beč

Statua je 21. septembra dobila počasno mjesto u Betovenovom muzeju u Beču

Statua je 21. septembra dobila počasno mjesto u Betovenovom muzeju. agencije

Avaz.ba

22.9.2020

Povodom obilježavanja Betovenove (Beethoven) godine 2020. i 250. rođendana ovog slavnog kompozitora u Beč je iz Bona stigla zlatna Betovenova statua koju je preuzeo gradonačelnik Beča Majkl Ludvig (Michael Ludwig) i najavio proslavu Betovenovog rođendana 16. decembra.

Statua je uslijed pandemije koronavirusa imala neobičan put dolaska u glavni grad Austrije. Sto saradnika DHL grupe Njemačke pošte transportovalo ju je na biciklima od Bona do Passau, odakle ju je preuzela Austrijska DHL pošta i dopremila u Beč. Za ovo putovanje prijavili su se uposlenici Njemačke pošte koji su ljubitelji biciklizma. Prvobitno je bilo planirano put od 1.000 kilometara  Bon-Beč preći u štafeti od po 20 biciklista u 11 etapa.

Muzej na izložbenoj površini od 250 kvadratnih metara. agencije

Statua je 21. septembra dobila počasno mjesto u Betovenovom muzeju u Beču.

Muzej na izložbenoj površini od 250 kvadratnih metara obuhvata zbirku rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Betoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, namještaj, umjetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku svesku pomoću koje se sporazumijevao kada je potpuno izgubio sluh te faksimil "Testamenta iz Heiligenstadta" kao i druge predmete koji su mu pripadali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.