RAZGOVORI

Erdoan zamjerio Makronu podršku Grčkoj i Južnom Kipru

Dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turske i Francuske te o situaciji na istočnom Mediteranu

Razgovor dvojice lidera. Anadolija

Avaz.ba

22.9.2020

Predsjednici Turske i Francuske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obavili su večeras telefonski razgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Turske, razgovor dvojice predsjednika je uslijedio na zahtjev Makrona.

Dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turske i Francuske, Turske i Evropske unije te o situaciji na istočnom Mediteranu.

Erdoan je u razgovoru s Maronom poručio da napetosti na istočnom Mediteranu uzrokuje to što se ne uvažavaju prava Turske i kiparskih Turaka te dodao da ne može shvatiti podršku koju Francuska pruža maksimalističkim zahtjevima i postupcima Grčke i uprave Južnog Kipra koji dodatno dovode do porasta tenzija u regiji.

Erdoan je kazao da Turska nema namjeru da ugrozi druge, ali da isto tako nikome neće dozvoliti da ugrožava njena prava, dodajući da se njegova zemlja i danas kao i ranije zalaže za dijalog i saradnju kako bi se riješili problemi na istočnom Mediteranu.

Naglašavajući da je potrebno iskoristiti mogućnosti diplomatije i provesti održive pregovore kako bi se smanjile tenzije, Erdoan je izrazio želju da sve probleme rješavaju za pregovaračkim stolom.

Istakao je da od Francuske očekuju razborit i konstruktivan stav u tom procesu, dodajući da će održavanje stalnih konsultacija i kontakata između Turske i Francuske u tom smislu biti od koristi.

Erdoan je također kazao da je vrlo važno da na predstojećem samitu lidera EU-a bude zauzet stav o Turskoj koji bi podstakao konstruktivan regionalni dijalog i saradnju te doprinio rješavanju regionalnih pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.