FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron: Američka strategija maksimalnog pritiska na Iran bez rezultata

Strategija maksimalnog pritiska, koja se provodila nekoliko godina, nije omogućila okončanje iranskih destabilizirajućih aktivnosti niti je osigurala da on ne može doći u posjed nuklearnog oružja, rekao je Makron

Piše: Avaz.ba/ Hina

Emanuel Makron

Foto: Arhiv


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u utorak je u snimljenom govoru na zasjedanju Opće skupštine UN-a izjavio da američka strategija maksimalnog pritiska na Iran nije urodila plodom i odbacio je američke napore za vraćanje sankcija UN-a Teheranu jer je Vašington izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma.

- Strategija maksimalnog pritiska, koja se provodila nekoliko godina, nije omogućila okončanje iranskih destabilizirajućih aktivnosti niti je osigurala da on ne može doći u posjed nuklearnog oružja, rekao je Makron.

Makron je također rekao da Francuska i njeni evropski saveznici Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo nisu spremni ni na kakve kompromise po pitanju njihovog odbijanja da podrže ponovnu uspostavu sankcija UN-a protiv Irana koju traži SAD.

Umjesto toga, Makron inzistira na potpunoj primjeni međunarodnog nuklearnog sporazuma.

I stoga će Francuska, s britanskim i njemačkim partnerima, ustrajati na zahtjevu da se Sporazum iz Beča 2015. u potpunosti poštuje i nećemo prihvatiti nikakva iranska kršenja sporazuma, rekao je Makron. 

Sjedinjene Države su noću na nedjelju jednostrano proglasile da su UN-ove sankcije Iranu ponovo na snazi i najavile da će kazniti sve koji ih budu kršili, izlažući se opasnosti od još veće međunarodne izoliranosti, ali i potičući napetosti u svijetu.

U svom obraćanju Općoj skupštini, iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da SAD ne može nametnuti Iranu "ni pregovore ni rat".

NA VRH

Komentari