ŽAIR BOLSONERO

Brazilski predsjednik optužio medije za širenje panike o pandemiji koronavirusa

Optužio je medije za “politizaciju” pandemije i stvaranje panike među građanima Brazila, što je gotovo dovelo do društvenog haosa

Avaz.ba

Žair Bolsonero

Foto: Arhiv


Brazilski predsjednik Žair Bolsonero (Jair Bolsonaro) rekao je danas pri UN-u kako je domorodačko stanovništvo krivo za ovogodišnje požare u prašumi Amazonije te je napao medije zbog širenja panike u vezi s pandemijom koronavirusa, javlja Reuters.

Bolsonero optužio domorodačko stanovništvo za požare

U unaprijed snimljenom govoru na sjednici skupštine UN-a, vođa krajnje desnice opovrgnuo je kritike upućene na račun njegove politike zaštite okoliša te poteze koje je donosio tokom pandemije koronavirusa. 

- Požari se događaju uvijek na istim mjestima, s istočne strane šume, gdje seljaci i Indijanci pale svoju zemlju u već opustjelim područjima, rekao je Bolsonero.

Sonia Guajajara, čelnica glavne organizacije domorodačkog stanovništva, rekla je kako Bolsonaro laže.

- Moramo razotkriti i ovu političku katastrofu koja uništava naš okoliš i našu budućnost, rekla je.

Bolsonero optužio medije za širenje panike o koronavirusu

Bolsonero, koji cijelo vrijeme umanjuje ozbiljnost pandemije, osvrnuo se i na ovu temu te je izrazio svoje žaljenje zbog smrti više od 137.200 osoba koje su preminule od covida-19 u Brazilu. 

No optužio je medije za “politizaciju” pandemije i stvaranje panike među građanima Brazila, što je gotovo dovelo do društvenog kaosa.

Bolsonero Brazil nazvao žrtvom lažnih informacija

Bolsonero je rekao i kako brazilska poljoprivreda hrani milijardu ljudi na svijetu te da njegova zemlja ima najbolju legislativu koja se tiče zaštite okoliša. 

- A ipak smo žrtve najbrutalnije kampanje širenja lažnih informacija o Amazoniji i Pantanalu, rekao je ne objašnjavajući pritom o kakvim netočnim informacijama je riječ.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na