JERUSALEM

Izraelski ambasador napustio prostoriju tokom Erdoanovog obraćanja

Optužio Tursku za antisemitizam

Gilard Erdan. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

23.9.2020

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan optužio je Tursku za antisemitizam i izašao iz prostorije tokom obraćanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da Erdoan nastavlja sa antisemitskim izjavama i širenjem laži, nakon što je turski predsjednik kritikovao izraelsku politiku u vezi sa Jerusalimom i Palestincima.

- Važno je da svijet prepozna dvostruke aršine po kojima Erdoan živi već mnogo godina - istakao je Erdan.

Erdan je pohvalio pristup predsjednika SAD Donalda Trampa (Trumpa) tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN i rekao da su Amerika i Izrael izgradili novi put mira na Bliskom istoku, piše list "Haaretz".

List "Jerusalem Post" objavio je da je Erdoan izjavio da su "okupacija i ugnjetavanje Palestinaca krvava rana čovječanstva" i da "prljava ruka Izraela" pojačava drskost na svetim mjestima u Jerusalemu.

Turski lider podržao je Palestince koji su se, kako on kaže, pobunili protiv izraelske politike nasilja i prijetnji koja traje već više od pola vijeka.

Erdoan je tokom govora optužio Trampa da je "saučesnik Izraela", a njegov plan za mir na Bliskom istoku nazvao "dokumentom predaje".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.