ANTONIO GUTERES

Historijsko obraćanje generalnog sekretara UN-a: Solidarnost je vlastiti interes

Obraćajući se uglavnom praznoj dvorani Generalne skupštine u Njujorku, gospodin Guteres okarakterizirao je pandemiju s govornice kao "ne samo poziv za uzbunu", već i "generalnu probu" za izazove koji dolaze

Antonio Guteres. Arhiv

Avaz.ba

23.9.2020

U svom središnjem obraćanju historijskom i jedinstvenom 75. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, glavni sekretar Antonio Guteres (António Guterres) pozvao je u utorak na globalnu solidarnost kako bi se prevladao COVID-19 i ponovno pozvao na globalno prekid vatre tokom pandemije, do kraja godine.

Obraćajući se uglavnom praznoj dvorani Generalne skupštine u Njujorku, gospodin Guteres okarakterizirao je pandemiju s govornice kao "ne samo poziv za uzbunu", već i "generalnu probu" za izazove koji dolaze.

- U međusobno povezanom svijetu krajnje je vrijeme da prepoznamo jednostavnu istinu: solidarnost je vlastiti interes. Ako ne uspijemo shvatiti tu činjenicu, svi gube, rekao je, predstavljajući godišnji izvještaj o radu Organizacije.

Zbog COVID-19, većina svjetskih čelnika neće prisustvovati godišnjem skupu u sjedištu UN-a, poznatom kao Generalna rasprava. Umjesto toga, mnogi su svoje govore već snimili na videu, iako imaju pravo predati ih osobno - sa svog mjesta u dvorani, a ne s podija.

- U svijetu preokrenutom, ova je dvorana Generalne skupštine među najčudnijim prizorima ikad, primijetio je na početku gospodin Guteres. 

Pandemija COVID-19 promijenila je naš godišnji sastanak do neprepoznatljivosti. Ali to ga je učinilo važnijim nego ikad. 

Rekao je da je pandemija razotkrila krhkost i nejednakosti širom svijeta. Stvorila je "epohalnu zdravstvenu krizu", najveći ekonomski gubitak i gubitak posla od Velike depresije, te nove opasne prijetnje ljudskim pravima, među ostalim izazovima. Od utorka je u svijetu bilo više od 31 milion slučajeva koronavirusne bolesti, s više od 962.000 smrtnih slučajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.