PROCJENA CIA-E

Putin usmjerava ruske operacije protiv Bajdena na predsjedničkim izborima

Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su da komentiraju ove navode

Džo Bajden. afp

Fu. M. / Avaz.ba

23.9.2020

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) u avgustu je iznijela procjenu da ruski predsjednik Vladimi Putin i njegovi glavni pomoćnici "vjerovatno usmjeravaju ruske operacije vršenja uticaja" s ciljem da ugroze demokratskog predsjedničkog kandidata Džoa bajdena (Joe Biden) na novembarskim izborima, piše "Washington Post"

- Naša procjena je da su predsjednik Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i vjerovatno usmjeravali ruske operacije uticaja čiji je cilj da ocrne bivšeg američkog potpredsjednika, podrže (aktuelnog) američkog predsjednika (Donalda Trampa) i podstaknu javne nesloge uoči američkih izbora u novembru - navodi Post da piše u prvom redu procjene CIA-e.

List dodaje, pozivajući se na dva neimenovana izvora koja su pregledala dokument, da je CIA tu procjenu sastavila 31. avgusta, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI, koristeći javne i tajne obavještajne izvore, prenosi CNN.

Navodi i da, iako su američke obavještajne službe javno optužile Rusiju za aktivno miješanje u izbore 2020. godine, agencije nisu dale nikakvu procjenu Putinove potencijalne umiješanosti.

Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su da komentiraju ove navode, kao i Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI, koje je je kontaktirao CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.