VELIKA DEBATA

Rusi ne znaju šta će sa Lenjinovim tijelom

Mnogi predlažu da se Lenjin sahrani pored Kremlja, gdje počivaju i mnogi drugi sovjetski funkcioneri i generali

Piše: Avaz.ba

Lenjinovo izloženo tijelo

Foto: agencije


U Rusiji se vodi debata o daljoj sudbini izloženeg tijela vođe boljševičke revolucije Vladimira Iljiča Lenjina i njegovog mauzoleja, a prijedlozi su različiti - od toga da se na tom mjestu otvori tržni centar do zahtjeva da se Lenjin ne dira.

Prema rezultatima različitih anketa, 40 do 80 posto ruskih građana nije zadovoljno činjenicom što je leš nekadašnjeg komunističkog lidera i dalje izložen na Crvenom trgu.

Mnogi predlažu da se Lenjin sahrani pored Kremlja, gdje počivaju i mnogi drugi sovjetski funkcioneri i generali, uključujući Josifa Visarionoviča Staljina, koji je jedno vrijeme bio Lenjinov "susjed" u mauzoleju.

Prije perestrojke, uoči raspada SSSR-a, niko nije bio dovoljno hrabar da javno preispituje komunističku prošlost i pokrene pitanje Lenjinove sahrane.

  • Izloženo Lenjinovo tijelo

    Izloženo Lenjinovo tijelo

    Foto: agencije


Godine 1989. na Kongresu narodnih poslanika SSSR-a, poslanik Jurij Karjakin predložio je da se "tijelo preda zemlji" i podsjetio prisutne da je Lenjinova lična želja bila da bude sahranjen pored majčinog groba.

Nakon Karjakinovog govora, u zemlji je prvi put počela otvorena diskusija. Navodilo se da je čuvanje mumije u direktnoj suprotnosti sa hrišćanstvom i pravoslavljem.

Prije nekoliko godina, kandidat na predsjedničkim izborima Ksenija Sopčak rekla je da je Lenjinova sahrana jedna od tačaka u njenom programu, te predložila da se održi referendum kako bi ruski građani mogli da odluče šta će sa Lenjinovim tijelom.

Ekscentrični lider ruskih liberala Vladimir Žirinovski predložio je da Lenjinova mumija bude prodata, pretpostavljajući da bi je neke komunističke zemlje rado kupile, navodi "Ruska riječ".

  • Hoće li tijelo biti ukopano

    Hoće li tijelo biti ukopano

    Foto: agencije


Vladimir Putin je više puta iznio mišljenje da Lenjina "ne treba dirati". Ruski predsjednik je svojevremeno procijenio da su boljševici stavili atomsku bombu pod Rusiju.

Putin objašnjava da je za komuniste Lenjin svetinja sa značajem koje relikvije svetaca imaju za hrišćane. On zato predlaže da se ide u budućnost i da se zemlja razvija u sadašnjosti, umjesto da se diskutuje o Lenjinovom tijelu.

Lenjinov mauzolej je pod zaštitom Uneska, pa nikakve značajne izmjene nisu moguće na ovoj građevini, koja se smatra vrijednim spomenikom sovjetske arhitekture.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na