REAKCIJE

Francuski mediji otvorenim pismom podržali časopis koji je objavio karikature poslanika Muhammeda

Francuski časopis je u januaru 2015. godine objavio uvredljive karikature poslanika, a isto su ponovili i 1. septembra ove godine

Brojni francuski mediji pozvali su građane Francuske da pruže podršku slobodi izražavanja. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

23.9.2020

Brojni francuski mediji pozvali su građane Francuske da pruže podršku slobodi izražavanja, tvrdeći da su časopisu "Charlie Hebdo", koji se našao u žiži javnosti nakon što je objavio uvredljive karikature poslanika Muhammeda, upućene prijetnje, javlja Anadolija.


Francuski časopis je u januaru 2015. godine objavio uvredljive karikature poslanika, a isto su ponovili i 1. septembra ove godine.


Skoro 100 medijskih kuća, uključujući "Le Figaro", "Le Parisien", "L'express", "Liberation" i "BFMTV", uputili su otvoreno pismo u kojem navode da su časopisu "Charlie Hebdo" upućene prijetnje.


U pismu pozivaju francuske vlasti i građane da pruže podršku časopisu "Charlie Hebdo".


- Francuski građani, lokalne vlasti, politički lideri, novinari, sve političke partije, udruženja i aktivisti trebaju udružiti snage za pobjedu slobode - navodi se u otvorenom pismu.


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je izjavio da ponovno objavljivanje karikatura u časopisu predstavlja "slobodu izražavanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.