MIGRACIJE

Švicarci će glasati o paktu sa EU o slobodnom kretanju ljudi

Protivnici inicijative upozoravaju da će se planom smanjiti broj kvalificiranih radnika

Novi referendum u Švicarskoj. Arhiv

Avaz.ba

23.9.2020

Švicarski glasači u nedjelju će odlučiti hoće li raskinuti pakt s Evropskom unijom o slobodnom kretanju ljudi, nakon referendumske kampanje koja je razotkrila raskol u društvu u vezi sa strancima koji čine četvrtinu stanovništva.

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) - najveća u parlamentu - predvodi napore za vraćanje kontrole imigracije, ponavljajući neke od argumenata britanskih političara koji su se zalagali za izlazak Velike Britanije iz EU, piše BBC.

Ankete javnog mnijenja sugeriraju da referendum neće biti uspješan. Anketa gfs.bern pokazala je da se 63 posto ispitanika protivi prijedlogu SVP-a, a 35 posto ga podržava.

Ipak, SVP računa na glasove onih koji smatraju da je njihova kultura ugrožena migracijama. Strana populacija u zemlji bi sredinom stoljeća mogla narasti na 10 miliona sa sadašnjih 8,6 miliona.

Stranka kaže kako su radna mjesta ugrožena jer mladi stranci istiskuju starije Švicarce, sve je manje slobodnih stanova, škole i prijevoz su prenatrpani...

- Migranti mijenjaju našu kulturu. Javni trgovi, vozovi i ulice postaju nesigurniji. Uz to, praktički polovina svih korisnika socijalne pomoći su stranci - kažu iz ove stranke.

Protivnici inicijative upozoravaju da će se planom smanjiti broj kvalificiranih radnika koji su na raspolaganju kompanijama - posebno u zdravstvu ili proizvođačima lijekova poput „Rochea“ i „Novartisa“. Također tvrde da će time biti narušen sporazum koji Švicarskoj omogućava pristup jedinstvenom tržištu EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.