RAZGOVORI

Erdoan pozvao EU na pravednu raspodjelu tereta u vezi s migrantima

Naglasio da je Turska od samog početka bila na strani dijaloga

Piše: Avaz.ba / Anadolija

U saopćenju kabineta predsjednika Republike Turske navodi se da je dvoje zvaničnika oko 40 minuta razgovaralo o odnosima Turske i Evropske unije

Foto: Anadolija


Predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) razgovarali su danas putem videokonferencije, javlja Anadolija.

U saopćenju kabineta predsjednika Republike Turske navodi se da je dvoje zvaničnika oko 40 minuta razgovaralo o odnosima Turske i Evropske unije te regionalnim pitanjima.

Erdogan je tokom razgovora naglasio da se kod pitanja istočnog Mediterana maksimalističkim zahtjevima Grčke i kiparskih Grka pokušavaju zanemariti prava Turske i kiparskih Turaka.

Naglasio je da je Turska od samog početka bila na strani dijaloga i iskazivala spremnost za vođenje pregovora s Grčkom, izrazivši nadu da grčka strana, kao što je uradila i ranije, neće još jednom propustiti priliku za diplomatskim rješenjem.

Erdogan je kazao da će koraci poduzeti da se obnovi sporazum o readmisiji migranata zaključen između Turske i EU-a 18. marta 2016. godine, očuvanje Carinske unije te liberalizacija viznog režima osigurati solidnu osnovu za unapređenje odnosa dviju strana.

Ponovo je apelovao na pravednu raspodjelu tereta i odgovornosti u vezi s migrantima, napominjući da EU treba riješiti pitanje vraćanja tih ljudi nazad i kršenja njihovih prava koje čine Grčka i Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

NA VRH

Komentari