RUSIJA

Moskva poziva na nastavak pomoći Asanžu

Većina organizacija za ljudska prava osudila tretiranje Asanža, koji se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš

Marija Zaharova. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

24.9.2020

Rusija poziva međunarodne agencije, organizacije za ljudska prava i zajednice novinara da nastavljaju da pomažu u spasavanju života osnivača "WikiLeaksa" Džulijana Asanža (Julian Assange), saopćila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova (Maria Zakharova).

Ona je podsjetila da je većina organizacija za ljudska prava osudila tretiranje Asanža, koji se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš.

Zaharova je rekla da je profesionalna zajednica ujedinjena u mišljenju da nehumano tretiranje šefa "WikiLeaks" zabrinjava svakog novinara i podriva budućnost istraživačkog novinarstva, javio je TASS.

- Pozivamo međunarodne agencije, organizacije za ljudska prava i profesionalnu zajednicu da nastavi sa naporima spasavanja života Džulijana Asanža i zaštitu njegovog dostojanstva - istakla je Zaharova.

Asanž je osnovao portal "WikiLeaks " 2006. godine, kako bi objavio povjerljive podatke o aktivnostima vlada velikog broja zemalja, uključujući SAD.

Nakon što je optužen za sislovanje u Švedskoj 2012. godine, Asanž je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je bio do prošle godine.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno ukinuo je azil Asanžu u aprilu 2019. godine i uhapšen je zbog toga što se nije pojavio na sudu u Londonu 2012. godine i zbog zahtjeva Vašingtona za njegovo izručenje SAD.

Ukoliko bude izručen SAD i proglašen krivim na osnovu svih optužbi, Asanž bi mogao da bude osuđen i na maksimalnu kaznu od čak 175 godina zatvora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.