KORONAVIRUS

Nove blokade u Izraelu

Mjere će omogućiti rad samo nekoliko firmi i to samo u "ključnim" sektorima

Od početka pandemije u Izraelu je umrlo 1.316 osoba. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

24.9.2020

Administracija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) donijela je danas odluku o jačanju blokade radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Izrael je uveo blokade, druge po redu od početka pandemije, 18. septembra ali tokom prošle sedmice je dnevni broj zaraženih dostigao gotovo 7.000 što je ozbiljno ugrozilo resurse nekih bolnica.

- Donesena je odluka da se povuče kočnica - rekao je zamjenik ministra zdravlja Joav Kiš (Yoav Kisch) izraelskim medijima nakon odluke administracije. On nije govorio o detaljima zabrana.

Izraelski radio i nekoliko portala navodi da će mjere, koje će na snagu stupiti sutra nakon ratifikacije u parlamentu, omogućiti rad samo nekoliko firmi i to samo u "ključnim" sektorima poput finansija, energetike, zdravstva, tehnologije, poljoprivrede i prodaje hrane i proizvodnje.

Prema navodima medija, trenutno ograničenje za udaljavanje od kilometar od kuće, sem u slučaju odlaska na posao, prodavnicu i apoteku sada će biti primijenjeno i na prisustvo uličnim protestima.

Od početka pandemije u Izraelu je umrlo 1.316 osoba, a zaraženo je oko 200.000.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.