MANEVAR IZBJEGAVANJA

Međunarodna svemirska stanica izbjegla udar nepoznatog svemirskog otpada

Manevar je trajao 150 sekundi, nakon čega se posada vratila svojim uobičajenim aktivnostima

Članovi posade nisu bili u opasnosti. Arhiv

Avaz.ba

24.9.2020

Svemirski otpad uočen je blizu ISS-a zbog čega je izveden "manevar izbjegavanja" kako bi se stanica sklonila. Ovo je saopćila američka svemirska agencija NASA, koja je istaknula da članovi posade nisu bili u opasnosti.

Za sklanjanje ISS-a iskorištena je letjelica Progress koja je spojena sa stanicom. Tokom manevrisanja posada je bila u ruskom segmentu, bliže putničkoj letjelici Soyuz. Manevar je trajao 150 sekundi, nakon čega se posada vratila svojim uobičajenim aktivnostima. 

Još nije jasno o kakvom svemirskom otpadu se radi, a NASA-ini kontrolori misije u Hjustonu su ga pratili uz pomoć Američke svemirske komande. U jednom trenutku je bio udaljen 1,39 kilometara od ISS-a.

Problem svemirskog otpada vremenom postaje veći. Agencije

Svemirska stanica je nekoliko puta u prošlosti bila pogođena malim svemirskim otpadom, a manevar izbjegavanja je izvela i 2015. godine. Bio je to dio rakete Minotaur koja je lansirana dvije godine ranije. Tada su, također, korišteni potisnici letjelice Progress kako bi se izveo manevar.

Problem svemirskog otpada vremenom postaje veći, a ISS je tokom ove godine izbjegla tri udara.

U svemiru je sve veća "gužva" jer se već radi na nekoliko ogromnih satelitskih konstelacija. NASA je zabrinuta zbog svemirskog otpada u niskoj orbiti Zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.