NJEMAČKA

Žrtvama svećeničkog zlostavljanja do 50.000 eura

Žrtve će se moći prijaviti za isplate po novom sistemu počev od 1. januara, izjavio je šef Njemačke biskupske konferencije

Katoličku crkvu potresli su posljednjih godina skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjima. Ilustracija

Avaz.ba

24.9.2020

Katolička crkva u Njemačkoj uspostavila je novi sistem za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja od svećenstva, koji će osigurati isplate do 50.000 eura.

Prema prethodnom sistemu, zlostavljani su za pretrpljenu patnju dobijali gotovo 5.000 eura, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Žrtve će se moći prijaviti za isplate po novom sistemu počev od 1. januara, izjavio je šef Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup Georg becing (Baetzing), nakon što su članovi konferencije potpisali prijedlog na redovnom sastanku koji se održava dva puta godišnje.

Katoličku crkvu potresli su posljednjih godina skandali u vezi sa seksualnim zlostavljanjima i prikrivanjima u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku.

U izvještaju iz 2018. godine, koji je naručila Katolička crkva, zaključeno je da je svećenstvo u Njemačkoj između 1946. i 2014. godine zlostavljalo najmanje 3.677 osoba.

Više od polovine žrtava imali su 13 godina ili manje kada su bili zlostavljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.