GLOBUS

Guteres: Čovječanstvo nije položilo test pandemije

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji

Antonio Guteres. Agencije

Avaz.ba

25.9.2020

Čovječanstvo nije uspjelo da položi test pandemije COVID-19, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Guterres).  

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekao da je pandemija “potpuna kriza” koja se na nepredvidive i opasne načine odvijala u pozadini visokih geopolitičkih tenzija i drugih globalnih prijetnji.

- Pandemija je jasan test međunarodne saradnje – test koji u suštini nijesmo položili. Virus je usmrtio gotovo milion ljudi širom svijeta, zarazio više od 30 miliona i ostaje u većoj mjeri izvan kontrole - poručio je Guteres.

Prema njegovim riječima, posljedice pandemije, koja baca tamnu sjenku na svijet, rezultat su izostanka globalne pripremljenosti, saradnje, jedinstva i solidarnosti.

 Gutereš je naglasio da COVID-19 predstavlja i upozorenje koje treba da natjera ljude da reaguju.

- Nemamo izbora. Ili ćemo se udružiti u globalnim institucijama doraslim svrsi ili ćemo biti poraženi podijeljenošću i haosom - upozorio je Gutereš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.