GLOBUS

Al-Rajsuni: Islamski učenjaci spremniji i mobiliziraniji nego ikada ranije da brane Palestinu

Ističući da nema pravo govoriti o politikama koje vode arapski narodi za sebe, Al-Rajsuni je kazao da se oštro protivi svim okupatorskim, cionističkim i diktatorskim projektima

Al-Rajsuni: Palestinsko pitanje je duboka tema. Anadolu Agency

Avaz.ba

25.9.2020

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Ahmed al-Rajsuni izjavio je da su islamski učenjaci spremniji i mobiliziraniji nego ikada ranije da brane Palestinu i Al-Aksu, javlja Anadolu Agency (AA). Al-Rujsani je u razgovoru s novinarom AA komentirao sporazume o normalizaciji odnosa koje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali s Izraelom i moguće posljedice tih sporazuma po neriješeno palestinsko pitanje. 

- Palestinsko pitanje je duboka tema, a prije svega to je pitanje naroda. Zato i svaka odluka, ma koliko to sporo bilo, mora biti narodna - kazao je Rajsuni.

Ističući da nema pravo govoriti o politikama koje vode arapski narodi za sebe, Al-Rajsuni je kazao da se oštro protivi svim okupatorskim, cionističkim i diktatorskim projektima.

- Da je normalizacija s Izraelom uspješna stvar, Egipat i Jordan bi bile uspješne zemlje jer su dosta ranije to učinile. Prethodno bi bila uspješna i Palestina koja je pod okupacijom cionista - kazao je Al-Rajsuni.

Al-Rajsuni tvrdi da je normalizacija odnosa Emirata i Bahreina sa Izraelom akt koji se spremao duže od deset godina i da je sve dosta ranije dogovoreno i potpisano.

- Prvi korak je bilo ubistvo palestinskog komandanta Mahmouda al-Mebhuha u Dubaiju 2010. godine - kazao je Al-Rajsuni i dodao kako je to bila operacija koja je izvedena saradnjom izraelskog MOSSAD-a i snaga sigurnosti UAE-a.


Al-Rajsuni: Unija islamskih učenjaka ne podržava normalizaciju koju su Emirati i Bahrein potpisali s Izraelom. Anadolu Agency

Podsjetivši kako su Ujedinjeni Arapski Emirati upravo te 2010. godine protjerali palestinskogambasadora, Al-Raysuni je kazao da je došlo do kraha odnosa između Emirata i Palestine.

On je dalje kazao kako je procesom Arapskog proljeća došlo do razvoja svijesti kod ljudi o demokraciji i ljudskim pravima, a da se Ujedinjeni Arapski Emirati boje volje naroda i zato utočište traže u Izraelu. Al-Rajsuni je kazao da je put normalizacije otvorio i ozvaničio američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i to tiranskim, entuzijastičkim i križarskim duhom.

- Unija islamskih učenjaka ne podržava normalizaciju koju su Emirati i Bahrein potpisali s Izraelom i zadovoljstvo je vidjeti da skoro niti jedan učenjak to ne podržava - kazao je Al-Rajsuni.

On je dodao da je Unija učenjaka osudila tu normalizaciju i ukazala na neophodnost otpora takvim potezima.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su 15. septembra u Bijeloj kući u Vašingtonu potpisali sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom. Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa sa Izraelom predstavlja veliku izdaju. Prije Emirata i Bahreina samo dvije zemlje iz arapskog svijeta su imale uspostavljene odnose s Izraelom i to Egipat od 1979. i Jordan od 1994. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.