SVIJET

Ko je Ejmi Koni Baret, sutkinja koju Tramp želi u Vrhovnom sudu?

Rođena u Nju Orleansu, poznata je kao heroina pokreta koji se protivi pobačaju i već je ranije otvoreno govorila kako “život počinje začećem”

L. K. P. / Avaz.ba

Baret: Trebala bi doći na mjesto preminule Rut Bader Ginsburg

Foto: Agencije


Američki mediji objavili su vijest da će Donald Tramp (Trump) nominirati za sutkinju Vrhovnog suda Ejmi Koni Baret (Amy Coney Barrett), konzervativnu sutkinju saveznog prizivnog suda u Čikagu. Ona bi trebala doći na mjesto preminule Rut (Ruth) Bader Ginsburg. Ako se to dogodi, omjer snaga na Vrhovnom sudu bio bi šest prema tri u korist konzervativaca.

Sama Bader Ginsburg, ikona feminizma i ljudski prava, pred smrt je rekla kako bi željela da se njeno mjesto popuni nakon američkih predsjedničkih izbora, no Donald Tramp čini sve kako bi dobio većinu u senatu koja će poduprijeti njegov izbor, čemu se protive demokrati. Tome u prilog idu i ankete javnog mnijenja koje pokazuju da građani SAD-a također smatraju da bi se mjesto novog suca ili sutkinje Vrhovnog suda trebalo popuniti tek nakon predsjedničkih izbora u studenom.

  • Baret: Poznata je kao konzervativna pravnica i pobožna katolkinja

    Baret: Poznata je kao konzervativna pravnica i pobožna katolkinja

    Foto: Agencije


Baret (48) poznata je kao konzervativna pravnica i pobožna katolkinja. Godine 2017. Donald Tramp imenovao je u savezni prizivni sud u Čikagu 2017. godine koji pokriva Indijanu, Ilinois i Viskonsin.

Prije toga je imala privatnu praksu kao advokatica u Vašingtonu, a od 2002. godine predavala je na sveučilištu Notre Dame u Indiani gdje je i diplomirala 1997. godine. Ako postane sutkinja Vrhovnog suda, bit će peta žena u povijesti koja će obnašati ovu dužnost. I treća osoba koju je imenovao Donald Tramp, uz Nila Gorsuka (Neil Gorsuch) 2017. godine te Breta Kavanaga (Brett Kavanaugh) 2018. godine.

Ova vijest posebno je uznemirila organizacije koje se bave pravima žena jer se smatra kako bi Baret mogla pridonijeti rušenju poznate presude Roe vs. Wade iz 1973. godine kojom je u SAD-u legaliziran pobačaj. Baret, rođena u Nju Orleansu, poznata je kao heroina pokreta koji se protivi pobačaju i već je ranije otvoreno govorila kako “život počinje začećem”. Tokom svog mandata u saveznom prizivnom sudu već je donijela dvije odluke kojima se ograničava pravo na pobačaj.

  • Baret ima sedmero djece, od kojih je dvoje usvojeno

    Baret ima sedmero djece, od kojih je dvoje usvojeno

    Foto: Agencije


Osim toga, Baret je zajedno sa suprugom, bivšim saveznim tužiteljem s kojim ima sedmoro djece, članica vjerske zajednice "People of Praise" nastale 1971. godine nakon Drugog Vatikanskog koncila. Ova opskurna organizacija promovira važnost porodičnog života te tradicionalnu podjelu rodnih uloga. A njene organizacije postoje u 22 grada u SAD-u, Kanadi i na Karibima. Članovi grupe imaju lične duhovne trenere, a na meti kritika su jer smatraju kako žena mora biti podređena suprugu.

Baret ima sedmero djece, od kojih je dvoje usvojeno. Najmlađe biološko dijete ima Downov sindrom.

No nisu samo borci za prava žena zabrinuti, jer Baret ima otvoreno konzervativne stavove i kad je riječ o imigrantima, zdravstvu te LGBTIQ pravima i korištenju oružja.

-Ako imate na umu da je vaša osnovna svrha u životu ne biti advokat već znati, voljeti i služiti Bogu, uistinu ćete postati jedna drugačija vrsta advokata - rekla je 2006. godine na ceremoniji dodjele diploma pred budućim pravnicima.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na