ČUVENI MISLILAC

Noam Čomski upozorava, svjedoci smo tri prijetnje po opstanak života : Klimatske promjene, nuklearni rat i uspon autoritarnosti

On je u svim tim negativnim procesima koji prijete kataklizmi čovječanstva vidio veliku ulogu i utjecaj američkog predsjednika Donalda Trampa

Noam Čomski. Agencije

Avaz.ba

26.9.2020

Noam Čomski (Chomsky, 91), najutjecajniji i najugledniji savremeni svjetski mislilac, u dramatičnom, upozoravajućem intervjuu kojeg je dao časopisu "New Statesman" upozorio je na tri ključna problema zbog kojih se trenutna situacija naziva najopasnijom u povijesti. Ti su problemi: klimatske promjene, opasnost od izbijanja nuklearnog rata i uspon autoritarnosti.

-U povijesti čovječanstva nije bilo ništa slično. Dovoljno sam star da se vrlo jasno sjećam prijetnje da bi nacizam mogao zavladati većim dijelom Euroazije. Američki vojni stratezi predvidjeli su da će se rat završiti regijom kojom dominira SAD i regijom kojom dominira Njemačka. Ali čak ni to, iako užasno, nije toliko strašno kao mogućnost kraja organiziranog ljudskog života na zemlji, a upravo sa sa tim suočavamo - kazao je Čomski.

On je u svim tim negativnim procesima koji prijete kataklizmi čovječanstva vidio veliku ulogu i utjecaj američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Evo najvažnijih dijelova ovog intrigantnog intervjua, analiza i upozorenja Noama Čomskog.

"Tramp je postigao nešto prilično impresivno, uspio je povećati prijetnju svake od tri opasnosti. Što se tiče nuklearnog oružja, nastavio je sa demontiranjem sporazuma o kontroli naoružanja, sporazuma koji je pružao određenu zaštitu od terminalne katastrofe. Uveliko je povećao razvoj novih, opasnih, prijetećih oružja, što znači da to čine i drugi, što povećava prijetnju svima nama."

"U vezi s ekološkom katastrofom, pojačao je napore da maksimizira upotrebu fosilnih goriva i ukine propise koji donekle ublažavaju učinak nadolazeće katastrofe ako nastavimo ovim sadašnjim putem."

"Što se tiče demokracije, to je postala šala. Izvršni segment američke Vlade potpuno je očišćen od bilo kakvog disidentskog glasa. Sada je preostala samo grupa ulizica."


Čomski: Što se tiče demokracije, to je postala šala. Agencije

"Tramp je lice nove reakcionarne internacionale koju čine zemlje kao što su Brazil, Indija, Velika Britanija, Egipat, Izrael i Mađarska. Na Zapadnoj hemisferi vodeći kandidat je Žair (Jair) Balsonaro, svojevrsni i mali klon predsjednika Trampa."

"Na Bliskom Istoku ta reakcionarna internacionala zasnivat će se na porodičnim diktaturama, najreakcionarnijim državama na svijetu. Abdel al-Sisijev Egipat je najgora diktatura koju je Egipat ikada imao."

"Izrael se toliko promaknuo udesno, da vam je potreban teleskop da biste ga vidjeli, riječ je o jedinoj zemlji na svijetu u kojoj su mladi ljudi čak i reakcionarniji od odraslih."

"Narendra Modi uništava indijsku sekularnu demokraciju ozbiljnom represijom nad muslimanskim stanovništvom, upravo je uveliko proširio strašnu indijsku okupaciju Kašmira."

"U Evropi je vodeći kandidat Viktor Orban u Mađarskoj koji stvara protofašističku državu. Postoje i druge osobe poput Matea (Matteo) Salvinija u Italiji, koji uživa gledajući kako se izbjeglice utapaju u Mediteranu."

"Što se tiče Velike Britanije, Najdžel Faraž (Nigel Farage) će se pojaviti i biti pravi kandidat ako Boris Džonson (Johnson) ne bude služio svrsi, što on može. Velika Britanija prijeti da će prekršiti međunarodno napravo i napraviti potpuni prekid sa Evropskom unijom, te pretvoriti tako Britaniju u još većeg vazala Sjedinjenih Država nego što je već sada".

Poznati filozof je kazao kako užasan strah osjeća pred najavom Donalda Trampa da neće poštovati rezultate predstojećih američkih predsjedničkih izbora ukoliko rezultat bude loš za njega.

-U životu sam dočekao 21. američkog predsjednika i nikada nijedan nije tako nešto najavio - kazao je Čomski.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.